Εξακολουθεί να καίγεται το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να περιορίσουν αυτό το πύρινο μέτωπο.

Ειδικότερα, η νύχτα ήταν εφιαλτική, με τους πυροσβέστες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ό, τι μπορούν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν 2 CL415, 2 Tractores, ένα ΑΒ214, και ένα ΒΚ117 για συντονισμό. Τα 2 Mi8 ανεφοδιάζονται. Ανεβαίνουν τώρα 2 CL215 από Βόλο και 2 CL415 από Ελευσίνα.

Η κατάσταση προς το παρόν παραμένει η ίδια. Η φωτιά είναι καθηλωμένη και κινείται αργά και χαμηλά από κάτω. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία αναζωπυρωσεις. Οι εναέριες συνεχίζουν τις ρίψεις, όσο ο άνεμος βοηθάει. Η προσπάθεια με χωματουργικά γίνεται βορειοδυτικά. Εκεί εστιάζεται η μεγάλη προσπάθεια και με τα εναέρια.

Η ενημέρωση στο Twitter

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, τη νύχτα η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης έκανε δύσκολο το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προσπάθεια, να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.


«Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα»

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», είπε αρχικά.

«Από το πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος.

Δεν έχω εικόνα αυτήν τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι γη δύσκολη κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασία», πρόσθεσε.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Φωτογραφία: e-evros.gr