Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά)
Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά) Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
tzanakis
Ελλάδα

«Καμπανάκι» Τζανάκη για κοροναϊό: Έρχεται η κορύφωση του 6ου κύματος - Τους 300 την εβδομάδα μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι

Πολύ μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη

Κορύφωση τους 6ου κύματος της πανδημίας περιμένει την επόμενη εβδομάδα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή ότι στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Κρήτη λόγω τουρισμού.

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 300 την εβδομάδα.


25-35 σε καθημερινή βάση οι θάνατοι

«Ίσως αυτή ή την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξει κορύφωση του 6ου κύματος, θα δούμε αύξηση στις διασωληνώσεις, δεν θα είναι πάνω από 130-140 αυτό που θα συμβεί δυστυχώς είναι ότι θα έχουμε παραπάνω θανάτους, δηλαδή 200-300 νεκρούς την εβδομάδα, γύρω στους 25-35 σε καθημερινή βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πολύ μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη

«Η Κρήτη βιώνει ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας, πιστεύω ότι είναι πιο μπροστά από την υπόλοιπη χώρα σε κρούσματα όπως και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί. Έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ μεγαλύτερο από το μέσο φορτίο της χώρας αλλά αυτό το κύμα προς στιγμή δεν δημιουργεί προβλήματα ανταπόκρισης του συστήματος του ΕΣΥ», επισήμανε ο ίδιος.

Το κύμα δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στις ΜΕΘ

Για τα αυξημένα κρούσματα είπε: «Έχουμε χαλαρώσει, έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά το πρόβλημα είναι η νέα μετάλλαξη Όμικρον 5, που είναι τρομακτικά μεταδοτική» Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «αυτό το κύμα προκαλεί πολλά κρούσματα αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στις ΜΕΘ».

Πίεση σε απλές κλίνες

«Υπάρχει πίεση σε απλές κλίνες, δεν έχουμε όμως τα περιστατικά με την ένταση που τα είχαμε στο προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι βαριά και δεν θέλουν τόση αναπνευστική υποστήριξη. Δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Για την μετάλλαξη Κένταυρος, ο καθηγητής είπε ότι φαίνεται έχει τα χαρακτηριστικά της επόμενης μετάλλαξης.

Τέλος ο κ. Τζανάκης σύστησε μάσκα σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός ιδίως σε όσους είναι άνω των 65 και έχουν προβλήματα υγείας.