Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, και ερωτώμενος για την πυρκαγιά της Πεντέλης, τόνισε ότι το Αστεροσκοπείο Αθηνών εκκενώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης για προληπτικούς λόγους, ενώ προέβλεψε πως παρά την σταδιακή υποχώρηση των ανέμων, αναμένεται να υπάρξουν στην συνέχεια ενισχυμένοι.

Παράλληλα, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν έχουν παρατηρηθεί ξανά τόσο ενισχυμένα μελτέμια στο Αιγαίο σε ανάλογα χρονικά διαστήματα, τόνισε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες λόγω της εποχής τον ανησυχούν, ως συνέχεια και του καύσωνα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με πυρκαγιά της Πεντέλης: Χθες το απόγευμα ζητήθηκε να εκκενωθεί το Αστεροσκοπείο για λόγους προληπτικούς, δεν πλησίασε πολύ κοντά η φωτιά αλλά έπρεπε να φύγουμε. Ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα με το ρεύμα, με το δίκτυο γιατί λαμβάνουμε και πληθώρα στοιχείων από τους σταθμούς μας από όλη την Ελλάδα και θα ήμασταν «τυφλοί» αν είχαμε τέτοια διακοπή. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Από το σταθμό που είναι μέσα στις εγκαταστάσεις μας καταγράψαμε τους ανέμους που είχαμε χθες το βράδυ και νωρίς το πρωί γιατί είχαμε πάρα πολύ έντονη ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες. Φτάσαμε στις 5 το πρωί να έχουμε ριπές στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη στα 113 χιλιόμετρα την ώρα, έπεσε στη συνέχεια και το καλό είναι ότι τις τελευταίες ώρες έχουμε μια σταδιακή υποχώρηση των ανέμων, παραμένουν πολλοί ενισχυμένοι βέβαια αλλά όχι στο μέγεθος που είχαμε τις πρώτες πρωινές ώρες. Μιλάμε για ταχύτητες που δυσκολεύουν τους πάντες και τα εναέρια μέσα και φυσικά βοηθούν στην εξάπλωση. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε ισχυρούς ανέμους με σταδιακή εξασθένηση, θα έχει κάποιες αυξομειώσεις η έντασή τους και τις επόμενες ώρες αλλά ουσιαστικά μέχρι το βράδυ θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους. Θα έχουμε ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, μια εμμονή του μελτεμιού τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.

Ερωτηθείς αν έχει ξαναγίνει να έχουμε για τόσο μεγάλο διάστημα μελτέμια τον Ιούλιο: Είναι σπάνιο θα πρέπει να τελειώσει ο μήνας για να κάνουμε αποτίμηση αλλά όντως τις πρώτες 20 μέρες του μήνα, εκτός από μια ημέρα, όλες τις άλλες είχαμε πολύ ισχυρό μελτέμι και είδαμε και τις συνέπειες και τα προβλήματα που δημιούργησε στην Νότια Κρήτη με την μεγάλη πυρκαγιά εκεί και στην Ανατολική Αττική. Σιγά–σιγά βέβαια πάμε σε ένα άλλο καθεστώς καιρού που και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί από αύριο- μεθαύριο θα πέσει η ένταση των ανέμων θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία όμως και το τρίτο δεκαήμερο θα είναι ζεστό με διάρκεια. Όχι ακραία συμπεριφορά όπως πέρυσι, δεν θα δούμε πάρα πολύ υψηλής θερμοκρασίες αλλά θα δούμε θερμοκρασίες 39 - 40 βαθμών για πολλές ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας όπου μέσα είναι και η Αττική. Αυτό δημιουργεί πάλι δυσκολίες για τις φωτιές γιατί ξεραίνει άρα πολύ την καύσιμη ύλη οτιδήποτε είναι πεσμένο δηλαδή φύλλα, πευκοβελόνες. Θα ξεραθούν ακόμα περισσότερο. Θα μπούμε σε ένα τέτοιο δεκαήμερο που θα είναι δύσκολο και για τις φωτιές αλλά και για τους ανθρώπους. Με ανησυχεί η διάρκεια αυτού του καύσωνα και αυτών των υψηλών θερμοκρασιών. Θα ξεπεράσει τις δέκα μέρες οπότε θέλει προσοχή.