Εντοπίστηκε το ένα από τα δύο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους Antonov An-12 που χθες το βράδυ κατέπεσε και συντετρίβη στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου όρους στην Καβάλα, και τα οποία ως γνωστόν, παρά την ονομασία τους αυτή έχουν έντονο χρώμα για να εντοπίζονται εύκολα από τα συνεργεία διασώσεως, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες από την κοινή επιχείρηση με τη συμμετοχή του εξειδικευμένου προσωπικού του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ-ΠΒΧΑ) του ΓΕΕΘΑ και των ναρκαλλιευτών του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Πρώτα στο χώρο μπήκε το προσωπικό του ΕΔΛΟ-ΠΒΧΑ, με τον ειδικό προστατευτικό και ανιχνευτικό εξοπλισμό του. Μετά από την επιτόπια έρευνα που αυτό πραγματοποίησε και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει χημικές, Πυρηνικές, Βιολογικές και Χημικές ουσίες στην περιοχή και έδωσε το σχετικό «clearance» (ελευθερία δράσεως), ανέλαβε το ΤΕΝΞ.





Σε δεύτερο χρόνο η συγκέντρωση και απομάκρυνση των άσκαστων βλημάτων

Οι ναρκαλιευτές, ντυμένοι και αυτοί και με τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό τους εισήλθαν στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους ερευνώντας για άσκαστα βλήματα και σημαίνοντας την περιοχή, όταν εντόπιζαν κάποιο από αυτό. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η συγκέντρωση και απομάκρυνση των άσκαστων βλημάτων που θα εντοπιστούν ή και η επί τόπου εξουδετέρωσή τους αν αυτό απαιτηθεί και είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του προσωπικού του ΤΕΝΞ να κρίνει τι εξουδετερώνεται επί τόπου και τι όχι.





Αυτή την ώρα το προσωπικό του ΤΕΝΞ, μαζί με προσωπικό της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ενός οχήματος του Στρατού Ξηράς επιχειρούν επί ασφαλούς διαδρόμου για τη μεταφορά των σορών στον ειδικό χώρο απολυμάνσεώς τους.




Ήδη, στις 19:10, ο Διοικητής του ΤΕΝΞ έχει αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί επτά σωροί, από τους οκτώ επιβαίνοντες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.