Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να πάει σπίτι του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ειδικότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε αναστολή με περιοριστικούς όρους στην ποινή του. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όχι μόνο στο πλήθος του δικαστηρίου αλλά και την κοινωνία, με πολλούς να αναρωτούνται πως είναι δυνατόν μετά την εν λόγω καταδίκη, έστω και με χαρακτήρα αναστολής να βρεθεί εκτός φυλακών ο πλέον καταδικασμένος. 

Παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης βγαίνει από τη φυλακή.

Το δικαστήριο έδωσε κατά πλειοψηφία αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • Εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα
  • Εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ

«Δύο φορές ένοχος, δύο φορές αθώος»

Νωρίτερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης άκουσε δύο φορές ένοχος και δύο φορές αθώος κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων, με το δικαστήριο τελικά να του επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης 12 έτη κατά συγχώνευση.

Το δικαστήριο έκρινε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη:

  • Ένοχο κατά πλειοψηφία για τους βιασμούς δύο 17χρονων το 2015
  • Αθώο, ομόφωνα για τον βιασμό ενός ενήλικα το 2018 και κατά πλειοψηφία ενός 16χρονου το 2011
Η απόφαση λήφθηκε μετά από διάσκεψη σχεδόν τεσσάρων ωρών με τους τρεις παρόντες στη δικαστική αίθουσα καταγγέλλοντες να ξεσπούν σε λυγμούς.

Θυελλώδης δίκη

Μετά από 17 μήνες παραμονής στη φυλακή, η πολύκροτη δίκη, που κατά τη διάρκεια της πολλές φορές ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε υπεράσπιση και υποστήριξη της κατηγορίας, ολοκληρώθηκε μετά από πέντε μήνες και δύο ημέρες δίκης, με τρεις τακτικούς και τέσσερις λαϊκούς δικαστές μετά από 31 συνεδριάσεις και την εξέταση πάνω από 20 μαρτύρων.

Ανέκφραστος ο Λιγνάδης

Ανέκφραστος καθ'όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουγε τις αποφάσεις, στις οποίες καταγράφηκαν, σχεδόν σε όλες μειοψηφίες, οι οποίες καταδεικνύουν τη «μάχη» που δόθηκε στην τετράωρη διάσκεψη προκειμένου δικαστές και ένορκοι να καταλήξουν στην κρίση τους.

Μάλιστα η πρόεδρος ψήφισε υπέρ της αθώωσης του ηθοποιού και σκηνοθέτη για όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, της αναγνώρισης ελαφρυντικών, της επιβολής κατώτατων ποινών και τελικά του να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του Δημήτρη Λιγνάδη για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία 5-2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Την μη αναγνώριση ελαφρυντικών εισηγήθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας, προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Κούγια: «Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη».

«Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης! Σεβόμαστε την Δικαιοσύνη κι αυτό που αποφάσισε είναι μήνυμα για έναν καθαρότερο κόσμο, χωρίς κακοποιητικές εξουσίες και προσβολές της ελευθερίας του ατόμου!», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αιτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση, ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι πλέον ελεύθερος μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας σε δεύτερο βαθμό.

Κούγιας: Στον δεύτερο βαθμό ο Λιγνάδης θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος

«Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισαν ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί όταν επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους από παρουσιαστές, από influencers, όπως τους λένε τελευταία γιατί μαθαίνω κι εγώ καινούργιες λέξεις, από οποιονδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. Όποιος τολμούσε να πει κάτι υπέρ του κ. Λιγνάδη την επομένη ημέρα ήταν στο βάραθρο, στον Καιάδα με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη με τον κ. Ρουβά που η κυρία Ακρίτα είπε ότι σήμερα τελείωσε η καριέρα του γιατί τόλμησε να μιλήσει και να πει δύο καλές λέξεις για τον κ. Λιγνάδη».

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής μόνο. Επειδή κάποιοι όταν στην αρχή της υποθέσεως αυτής μίλησαν για κατασκευή προσπάθησαν κάποιοι να λοιδορήσουν την άποψη μου. Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία. Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή όμως να γνωρίζετε ότι όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία του ήταν μόνο εφτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στον δεύτερο βαθμό θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος. Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών που θεώρησαν ότι εάν έμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεση του θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη,» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας.

«Δε θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου.Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη», ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Κούγιας, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ελαφρυντικών και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».