Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στη Σάμο, καθώς νεκροί είναι τελικά οι δύο επιβαίνοντες στο ελικόπτερο τύπου Mil Mi-8 από αυτά που έχει νοικιάσει το Πυροσβεστικό Σώμα, για τη δασοπυροσβεστική περίοδο και κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Πλάκας Σάμου, στη διάρκεια της αντλήσεως νερού, για να συμμετάσχει σε επιχείρηση δασοπυροσβέσεως στην περιοχή που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Φως» στην τραγωδία έδωσε ο διασωθείς Μολδαβός μηχανικός, που όπως ανέφερε, μετά την πτώση στη θάλασσα, είδε τους άλλους τρεις επιβαίνοντες να βγαίνουν από το ελικόπτερο, κάτι που σημαίνει ότι δεν σκοτώθηκαν από την πτώση, αλλά πνίγηκαν στη συνέχεια. 

Σύμφωνα με όσα είπε σε ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί του στο νοσοκομείο, όταν κατέβηκαν να πάρουν νερό, μια ριπή αέρα χτύπησε το αεροσκάφος και τους έφερε τούμπα. Ο ίδιος θυμάται, ότι με την πρόσκρουση βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο, αλλά μετά τους έχασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο νεκρούς, ο ένας πιθανόν να πνίγηκε, ενώ ο δεύτερος είχε χτύπημα στο κεφάλι. 

Επομένως, το κύμα και τα ρεύματα της περιοχής φαίνεται πως παρέσυραν και εν τέλει σκότωσαν τα δύο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που κατέπεσε στη θάλασσα της Σάμου«Υπήρχαν υψηλοί κυματισμοί και ισχυρά ρεύματα», ανέφερε ο μηχανικός που σώθηκε.  Η σύζυγος του επιζώντα είναι στο νησί και βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, ο αερολιμενάρχης Σάμου έχει ήδη ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων να προχωρήσει στη διερεύνησή τους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο, που επιχειρούσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σάμο, κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης – κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες – στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου Σάμου.

Τα νέα, αν και αρχικά ήταν ευχάριστα, με τον εντοπισμό και τη διάσωση του Ρουμάνου πιλότου, δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, μιας και ακολούθησε ο εντοπισμός δύο μελών του πληρώματος, που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση διέσωσαν τον Ρουμάνο πιλότο, ενώ το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκε ζωντανό το τέταρτο μέλος του πληρώματος 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο Ρουμάνος πιλότος του ελικοπτέρου που έπεσε στη Σάμο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Samos 24.gr.

Ζωντανός εντοπίστηκε ο Ρουμάνος πιλότος του ελικοπτέρου.

Δημοσιεύτηκε από Samos24.gr στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Με ασφάλεια οδηγείται ο Ρουμάνος πιλότος στο όχημα της ΕΟΔ Σάμου για να παραδοθεί στη συνέχεια στο ΕΚΑΒ Σάμου.

Δημοσιεύτηκε από Samos24.gr στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022





Φωτογραφίες: Samos24.gr
Φωτογραφίες: Samos24.gr

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από Σάμο 16:39 και το ατύχημα συνέβη 17:55. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούν άνεμοι 6 μποφόρ. Το πλήρωμα του Ε/Π ήταν ένας Ρουμανος, δύο Μολδαβοι και ένας Έλληνας μεταφραστής. 



Σημειώνεται πως το ελικόπτερο έχει ενοικιαστεί από Ουκρανική εταιρεία και ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την αιγίδα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) επιχείρηση ερεύνης – διασώσεως για τον εντοπιστμό των τεσσάρων επιβαινόντων σε αυτό, 3 μελών του πληρώματος και ενός Έλληνος συνδέσμου με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού, ιδιώτες με τα σκάφη τους, καθώς επίσης και τόσο το ελικόπτερο ετοιμότητος της Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης-Διασώσεως της ΠΑ, που επιχειρεί από τη Χίο και κατευθύνεται στην περιοχή του συμβάντος, καθώς επίσης και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV), τύπου Heron-1, που απογειώθηκε από τη Σκύρο και επιχείρησε στην περιοχή μεταφέροντας τακτική εικόνα τόσο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ όσο και στο αντίστοιχο Κέντρο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.



Εντοπίστηκε ζωντανός ο τέταρτος

Τα χαμόγελα στο πρόσωπο των διασωστών επέστρεψαν περίπου στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκε ζωντανός ο τέταρτος άνδρας που βρισκόταν στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με το Samos24, τον τέταρτο αγνούμενο εντόπισε ζωντανό μία περίπολος του Ελληνικού Στρατού σε ακτή του νησιού.

Με ασθενοφόρο του Ε.Σ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σάμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία του