Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
LIGNADIS__2_
Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Στη φυλακή μέχρι την καταβολή εγγύησης - Το δικαστήριο έδωσε διορία ως 29 Ιουλίου

Αναμένει την καταβολή της χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος

Την απόφαση να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Δημήτρη Λιγνάδη αποφάσισε την Τετάρτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με πλειοψηφιά 4-3 (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος).

Το δικαστήριο όρισε ομόφωνα περιοριστικούς όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές και εγγύηση 30.000 ευρω (έως 29/7). Νωρίτερα, συνολική ποινή 12 ετών κατά συγχώνευση επιβλήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη. Και αυτή η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία 4-3.

Έτσι, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένει την  καταβολή της χρηματικής εγγύησης των 30.000 ευρώ που ορίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την έξοδο του από την φυλακή.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο έδωσε διορία μέχρι τις 29 Ιουλίου για την πληρωμή της εγγύησης.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος του ηθοποιού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση τις ψήφους των μελών του ΜΟΔ επί της ενοχής φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος». Είπε επίσης ότι «αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση».

Από την πλευρά της, η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση δήλωσε, πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης

Ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελλόντων Γιάννης Βλάχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η δίκη του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου έληξε σήμερα, μετά από πέντε μήνες από την έναρξή της με το δικαστήριο να διστάσει την διαβίβαση στην εισαγγελία Πρωτοδικών των πρακτικών της δίκης αλλά και των μηνύσεων της υπεράσπισης σε βάρος όλων των καταγγελλόντων και μαρτύρων, που υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Το δικαστήριο με απόφασή του ζήτησε ακόμη από την Εισαγγελία να διερευνήσει εάν έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του καταγγέλλοντα Δ.Μ. σε εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του. Να σημειωθεί ότι ο Δ.Μ. είναι ο άντρας που κατήγγειλε βιασμό του το 2018 ως ενήλικας, πλην όμως δεν εμφανίστηκε στη δίκη για να καταθέσει.

Τέλος, με απόφαση του το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον Λιγνάδη το κινητό του και του laptop του. Παράλληλα, αφαίρεσε ομόφωνα το χρόνο της προφυλάκισή του από την ποινή που του επέβαλλε.

Η καταληκτική φράση της προέδρου: «Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση» προς τον ηθοποιό έκλεισε την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο πλάι του καλλιτέχνη στάθηκαν από νωρίς το πρωί μέχρι το τέλος της διαδικασίας ο αδελφός του, η Ελένη Κούρκουλα και κάποια άλλα πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος του.