Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι στην ΣάμοΗ φωτιά άρχισε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου έχοντας για σύμμαχο τους δυνατούς ανέμους.  Από το μεσημέρι μαίνεται η φωτιά, με δύο οικισμούς να έχουν εκκενωθεί, ενώ την ίδια στιγμή,  οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα ώστε να  μην περάσει η πυρκαγιά σε οικισμούς του Μαραθόκαμπου. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εμποδίζουν τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται προς τις περιοχές Λημνιώνα και Παλαιοχωρίου και εκεί δίνεται η μάχη ελέγχου τους έως το πρωί που θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το μέτωπο νοτια-νοτιοδυτικα από το Παλαιοχώρι έχει ελεγχθεί. Υπάρχει ενεργό μέτωπο νότια προς παραλία Πούντας, σε δύσβατη περιοχή. Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζει σε αυτή την περιοχή, για να ελεγχθεί και να μην επεκταθεί νοτιοανατολικά. Δεν υπάρχει ανησυχία για Λιμνιώνα και ανατολικότερα.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στη Σάμο με αεροπλάνο από την Αθήνα ένα πεζοπόρο τμήμα 28 πυροσβεστών και ρίχτηκε άμεσα στην κατάσβεση της φωτιάς.

Δύσκολη νύχτα

Δημοσιεύτηκε από Samos24.gr στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Σημειώνεται πως αργά το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε μάλιστα εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Λιμνιώνας και Μακριά Πούντα για καθαρά προληπτικούς λόγους και ουσιαστικά έχουν απομακρυνθεί κάποιοι ηλικιωμένοι.

Σημειώνεται πως για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς έσπευσαν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να μπουν στη μάχη και πάλι τα εναέρια μέσα.

samos_2

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Σάμου

«Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου στην περιοχή διασταύρωσης Παλαιοχωρίου – Καλλιθέας ΔΕ Μαραθοκάμπου, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Ο Δήμος απηύθυνε έκκληση λίγο μετά τις 19:00 να μεταβούν όλα τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας καθώς και οι εθελοντές στο προαναφερόμενο σημείο».

samoss