Ξεκίνησε σήμερα στο Λοριάν η κατασκευή της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra FDI-HN τέσσερις μήνες νωρίτερα από τη σύμβαση!

Ξεκίνησε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλικής Βρετάνης, η κατασκευή της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra FDI-HN τέσσερις μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία, παρουσία των αρμοδίων της κατασκευάστριας εταιρείας και του επικεφαλής του εκεί Κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού!

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος της δεύτερης φρεγάτας Belh@rra FDI-HN, από τις τρεις συνολικώς, συν μία ακόμη με δικαίωμα προαιρέσεως (“option”), της συμβάσεως που υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν.

Λιγότερο από τέσσερεις μήνες αργότερα, ενώ η πρώτη φρεγάτα είναι ήδη σε παραγωγή, η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του όλου προγράμματος με την έναρξη της κατασκευής της δεύτερης φρεγάτας (και τρίτης στη σειρά του όλου προγράμματος).

H τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή Προγράμματος της Naval Group για τις Ελληνικές φρεγάτες Gilles Langlois και του Αρχιπλοιάρχου Θεοχάρη Χατζόπουλου Π.Ν., Διοικητή του Κλιμακίου Λοριάν του Π.Ν.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Λοριάν για να γιορτάσουμε αυτό το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό ορόσημο στην παραγωγή της δεύτερης φρεγάτας για το Ελληνικό Ναυτικό. Είμαστε περήφανοι που επιτύχαμε αυτό το ορόσημο περισσότερο από τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, και δεσμευόμαστε πλήρως να παραδώσουμε τις καλύτερες φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα» δήλωσε μετά το πέρας της τελετής ο Gilles Langlois.

Από την πλευρά του ο Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος Π.Ν. δήλωσε: «Η τελετή κοπής του πρωτου ελάσματος είναι ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα FDI-HN. Οι φρεγάτες FDI θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Στόλου και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών. Η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI αρχίζει να υλοποιείται και υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας».

Βάσει της υπογραφείσας συμφωνίας οι φρεγάτες FDI-HN θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ως μέρος του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών, η Naval Group καθόρισε ένα ισχυρό σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται από την εταιρεία, η οποία τον Ιούνιο του 2022, υπόγραψε τις πρώτες 4 συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες, ενώ έχει εισέλθει σε αποκλειστικές συνομιλίες με 5 ακόμη εταιρείες για την προμήθεια του κύριου εξοπλισμού των φρεγατών και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες συμβάσεις τους επόμενους μήνες.