Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
nord stream
Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Προετοιμασμένη η Αθήνα για παν ενδεχόμενο - Το plan B και οι φόβοι μετά τα έργα συντήρησης στον Nord Stream

H Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που παραμένουν εξαρτημένες σε συντριπτικό ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πολλές χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις κινήσεις της Ρωσίας σχετικά με το φυσικό αέριο, εφόσον απώτερος σκοπός της είναι να προκαλέσει ενεργειακό «έμφραγμα» ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τρανή απόδειξη είναι τα έργα συντήρησης στον Nord Stream για λίγες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί ανησυχούν αν θα επανέλθει η τροφοδοσία του φυσικού αερίου.

Ανησυχία υπάρχει και στη χώρα μας, αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που παραμένουν εξαρτημένες σε συντριπτικό ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Το κακό σενάριο είναι σε λίγους μήνες στην Ευρώπη να μην μιλάμε για την ακρίβεια στην ενέργεια αλλά για το αν θα έχουμε επαρκή αποθέματα…» δηλώνει σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με τον ιστότοπο newsit.gr.
Παράλληλα εκτιμά ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται θα οδηγήσουν «επιτέλους το αργοκίνητο τρένο της Ευρώπης να επιταχύνει» με ολιστικές λύσεις στο πολύπλευρο ζήτημα που έχει προκύψει… «στην αυλή της».

Το Plab B’

Η Αθήνα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Έχει ήδη ετοιμάσει Plan B’ για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, πέρα των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα:
  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα, και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων κρίνονται ικανοποιητικά.

Στάση αναμονής

Ως τουλάχιστον στις 20 του μήνα, οπότε και λήγει ο χρόνος συντήρησης του αγωγού Nord stream – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η Gazprom – φαίνεται να «παγώνει» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανακοίνωσε τη μετάθεση ως τις 25 Ιουλίου της νέας προθεσμίας για την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών προμήθειας που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.

Η δύσκολη διελκυστίνδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, η Ελλάδα έχει φροντίσει μεν να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (η εξάρτηση περιορίστηκε στο 40%), ωστόσο υπάρχει μπροστά της μία δύσκολη διελκυστίνδα…:
  • Πρώτον, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του LNG.
  • Δεύτερον, όσο θα αυξάνεται η ζήτηση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τα κράτη να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.