Στην 115 Π.Μ. στα Χανιά έχουν μετασταθμεύσει, για πρώτη φορά, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35, τα οποία συμμετάσχουν σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, η συνεκπαίδευση θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια, στα οποία αναμένεται να συμμετάσχουν όχι μόνον ελληνικά μαχητικά, αλλά, δυνάμεις και από το πολεμικό ναυτικό και τις ειδικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε επαφή, σε επίπεδο ασκήσεων, με τα F-35.

Σύμφωνα με το onalert.gr, αναμένονται 10 αεροσκάφη F-35 και 14 F-15 τα οποία τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι κοινές ασκήσεις εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως στις 21 Ιουλίου σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για τη δέσμευση 20 μαχητικών  F-35A, ενώ υπάρχει και η πρόνοια για μελλοντική άσκηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (option) για άλλα 20. Οι λεπτομέρειες για την απόκτηση 20 F -35 από την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθούν στο επίσημο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Ιουλίου 2022, αλλά και στο προηγηθέν κατά μία εβδομάδα (11 Ιουλίου 2022) επίσης στην Ουάσινγκτον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.