Πολλά μέτωπα προς όλες τις κατευθύνσεις φαίνεται πως θα ανοίξει το θρίλερ των θρίλερ στην Πάτρα, καθώς η πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης έφερε στο φως ανεπίτρεπτες αβλεψίες και παραλείψεις, με τραγικές ίσως συνέπειες. Έτσι, μετά την ανατροπή των δύο πρώτων ιατροδικαστικών πορισμάτων, που απέδιδαν σε παθολογικά αίτια τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας, αλλά και τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για ενδεχόμενα παραπτώματα των ιατροδικαστών, ανοίγει πια για τα καλά ο ασκός του Αιόλου και για άλλες υποθέσεις, που λόγω ασαφών πορισμάτων είτε μπήκαν στο αρχείο είτε ακόμα αποτελούν πεδίο αγώνα και αγωνίας για συγγενείς και δικηγόρους.

Ένας θάνατος-μυστήριο και δεκάδες τα αναπάντητα ερωτήματα. Πέντε χρόνια μετά το χαμό του 21χρονου φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου, η μητέρα του και η θεία του, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», καταγγέλλουν πως το παιδί τους βρέθηκε νεκρό κάτω από περίεργες συνθήκες. Ζητούν να ανοίξει και πάλι ο φάκελος προκειμένου να αποδειχθεί αν ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, πριν από πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 2017, στην Κάλυμνο.

Ο άτυχος φοιτητής πήγε στην Κάλυμνο για να δει τη μητέρα του, που είχε διοριστεί καθηγήτρια στο Λύκειο του νησιού, το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό ήταν εκείνη. Της είπε ότι θα πάει μια βόλτα με το ποδήλατο. Ήδη είχε βγάλει τα εισιτήριά του για την επιστροφή του στον Πειραιά. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν. Η σορός του βρέθηκε πέντε μέρες μετά σε ένα σημείο που είχαν ψάξει εξονυχιστικά οι Αρχές τις προηγούμενες μέρες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποια λάθη που έγιναν από τις ιατροδικαστικές αρχές, κάνει τους γονείς  να πιστεύουν ότι ο θάνατος του γιου τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Γι’ αυτόν το λόγο η οικογένεια διόρισε τους δικούς της πραγματογνώμονες, που εντόπισαν λάθη και παραλείψεις στην πρώτη ιατροδικαστική εξέταση. Η μητέρα του Νίκου Χατζηπαύλου, Ιωάννα Αποστολάκη, ζητά η υπόθεση να βγει από το αρχείο. «Με βάση την επικαιρότητα, το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, έτσι και στην υπόθεση του Νίκου υπήρχαν πολλά λάθη. Και η υπόθεση η δική μας είχε λάθη σοβαρά» είπε η μητέρα και πρόσθεσε ότι στην περίπτωσή της λήφθηκε υπόψη μόνο η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση που είχε λάθη και όχι όσες ακολούθησαν, αλλά ούτε και γνωματεύσεις επιστημόνων, όπως του κ. Μαδιά και του κ. Λέων.

Οι γονείς του φοιτητή είχαν ζητήσει από τους ιατροδικαστές Κουτσάφτη και Τσαντίρη συμπληρωματική ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Σύμφωνα με αυτή, υποστηρίζεται πως δεν γίνεται μετά από μια τέτοια πτώση να μην υπήρξε κάταγμα ή ρήξη σπλήνας. Επίσης, υποστηρίζουν ότι αν είχε πέσει, θα υπήρχαν ίχνη αίματος σε ευθεία γραμμή και όχι αριστερά και δεξιά. Ο πρώτος ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό μίλησε για δυστύχημα, λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος, στο οποίο ο φοιτητής πιθανότατα προσπάθησε να αναρριχηθεί.

Άλλη μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και απασχόλησε για μεγάλο διάστημα την ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτή του μυστηριώδους θανάτου του 20χρονου στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, που έως σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη.

Ήταν 19 Ιουνίου του 1997, όταν ο 20χρονος από τη Νέα Λάμψακο Εύβοιας εντοπίστηκε νεκρός στο Σουφλί Έβρου, μετά από στρατιωτική άσκηση. Οι αντιφάσεις μεταξύ των ιατροδικαστικών εκθέσεων που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς. Η πρώτη ιατροδικαστής απέδωσε το θάνατο σε οξύ εγκεφαλικό οίδημα, κάτι που δεν έπεισε την οικογένεια του άτυχου νεαρού. Αμέσως, ζητήθηκε εκταφή του για δεύτερη νεκροψία, κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι το θύμα πριν από το θάνατό του είχε δεχτεί σωρεία χτυπημάτων, κάτι που είχε διακρίνει και ο πατέρας του, όταν κατά την κηδεία του άνοιξε το φέρετρο για να τον αποχαιρετήσει. Οι τεχνικοί σύμβουλοι που ορίστηκαν από την οικογένεια καθόρισαν ως αιτία θανάτου την ασφυξία. Αλλά και οι ιατροδικαστές που ορίστηκαν από το κράτος απέδωσαν το θάνατό του σε στραγγαλισμό.

Ακολούθησε δεύτερη εκταφή και τρίτη νεκροψία σε μια προσπάθεια να εκλείψουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρμόδιων επιστημόνων και να εκδοθεί τελική γνωμάτευση. Οι έξι ιατροδικαστές δεν ρίχνουν φως στην υπόθεση, αφού με τις εκθέσεις τους απομακρύνουν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Συνολικά, συντάχθηκαν αντικρουόμενα πορίσματα τουλάχιστον 15 ιατροδικαστών, χωρίς τελικώς να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου. Το 2019, η αδελφή του Σπύρου Ρωμιόπουλου, Ιωάννα, εξακολουθούσε να αναζητά την αλήθεια.

Λάθη από πλευράς του ιατροδικαστή είχαν διαπιστωθεί και στη δολοφονία του 25χρονου μπάτλερ στη Θεσσαλονίκη, για την οποία αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών πριν από λίγο καιρό ο γιος πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας. Ο νεαρός είχε βρεθεί νεκρός, με το μισό του σώμα μέσα στην πισίνα της έπαυλης, ωστόσο τα βρεγμένα ρούχα του τοποθετήθηκαν στην ίδια σακούλα με τα στεγνά, μια κίνηση που ενδεχομένως κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία.

Τέλος, μια ιατροδικαστική έκθεση που δεν κατέληξε σε σαφή αιτία θανάτου, λόγω της κατάστασης της σορού, ήταν και αυτή που συντάχτηκε μετά το θάνατο του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο ιατροδικαστής είχε μεν αποδώσει το θάνατο του άτυχου σπουδαστή σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο», δεν είχε αποκλείσει όμως τη δολοφονική ενέργεια. Από το 2015 εκκρεμεί η μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένεια κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΝ ΤΙΜΕ