Ανησυχία επικρατεί με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και πότε θα περάσουμε σε φάση αποκλιμάκωσης, μίλησαν το πρωί της Παρασκευής (08.07.2022) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι το ιικό φορτίο από τα λύματα της Αττικής συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας διευκρίνισε ωστόσο πως έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης του φορτίου του κοροναϊού, καθώς αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται στο +40% σε αντίθεση με την προηγούμενη που καταγράφηκε αύξηση +100%. Χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%.

Ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε επίσης ότι η κορύφωση της διασποράς του κοροναϊού θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Άυγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», είπε καθηγητής Αναλυτικής Χημείας. Τόνισε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια και να συμβεί. Αναφέρθηκε ωστόσο σε ένα θετικό σενάριο: «Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά.