Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν σήμερα Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς στο Πόρτο Γερμενό.

Όσον αφορά την εικόνα στα πύρινα μέτωπα η πυρκαγιά στον Αη Γιάννη Κορινθίας έχει οριοθετηθεί. Στην Ιτέα οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στις μικροεστίες, αλλά με καλή εικόνα και χωρίς να υπάρχει ανησυχία. Η εικόνα για την πυρκαγιά στην Κέα από το Ε/Π Mi8 είναι πολύ καλή.

Εντούτοις, οι ενισχύσεις του ΠΣ με το πλοίο από Λαύριο πηγαίνουν για να την κλείσουν και θα επιστρέψουν αύριο.

Στο Πόρτο Γερμενό η πυρκαγιά στην κορυφογραμμή έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί προς την Ψάθα.

Στην πλευρά του Πόρτο Γερμενού και προς ανατολικά-νοτιοανατολικά συνεχίζεται η προσπάθεια με επίγεια και εναέρια μέσα για να οριοθετηθεί το μέτωπο. 

Μαζί με τους άνδρες της Πυροσβεστικής τον μεγάλο αγώνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έδωσαν και οι Ρουμάνοι Πυροσβέστες με το Σώμα να αναρτά βίντεο από την μεγάλη κοινή μάχη. 


Δείτε εικόνες από την κατάσβεση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

5639273
5639236

PHOTO-2022-07-05-20-30-56__2_

PHOTO-2022-07-05-20-30-56

PHOTO-2022-07-05-20-30-57

PHOTO-2022-07-05-20-30-58

5639267

5639254

PHOTO-2022-07-05-20-31-00

PHOTO-2022-07-05-20-31-00__1_

PHOTO-2022-07-05-20-31-01
Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, καθώς αύριο Τετάρτη υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.
artis


Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.