Εκτός τόπου και χρόνου φαίνεται πως βρίσκεται η προφυλακισμένη για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία φέρεται να ζήτησε από τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων να γίνει τεχνικός της σύμβουλος.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα καθώς, όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει για ασφυκτικό θάνατο των παιδιών του ζεύγους Δασκαλάκη, άποψη από την οποία έως σήμερα δεν έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η εκπομπή «Το Πρωινό», όταν η 33χρονη άρχισε να ψάχνει τεχνικούς συμβούλους με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούσε να αποδομήσει τις βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της, είχε προσεγγίσει πολλές φορές, μέσω του συνηγόρου της, τον Γρηγόρη Λέων τάζοντάς του μάλιστα υψηλή αμοιβή. Ωστόσο, ο κ. Λέων απέρριψε την πρότασή της.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο ιατροδικαστής απάντησε: «Είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι, προφανώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί σ’ εμάς. Τώρα ο καθένας από εμάς έχει τον τρόπο λειτουργίας του, τους δικούς του κανόνες, τις δικές του ηθικές αρχές. Δεν ξέρω πώς έφτασε μια τέτοια πληροφορία, αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτώ οτιδήποτε για να πω κάτι που έρχεται ενάντια κατ’ αρχάς στην επιστημονική μου άποψη και κατά δεύτερο λόγο ενάντια στις προσωπικές μου ηθικές αρχές».

Ο ίδιος είπε πως το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, το οποίο απέδωσε σε ασφυξία τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, «έχει τέτοια επιστημονική αρτιότητα, που δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν βλέπουμε τους τεχνικούς συμβούλους που ακούγαμε ότι ως αριθμός υπήρχαν στο πλευρό της κ. Πισπιρίγκου».
Στη συνέχεια, ο ιατροδικαστής θέλησε να σχολιάσει με χιούμορ την πληροφορία ότι η 33χρονη κατηγορούμενη εκμυστηρεύτηκε στην ψυχολόγο Δέσποινα Σαββόγλου, που συνέταξε την πραγματογνωμοσύνη για τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, πως ήθελε να γίνει ιατροδικαστής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχασε κάτι η επιστήμη επειδή δεν έγινε».

Υπενθυμίζεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε και έλαβε πολυήμερη προθεσμία προκειμένου να καταθέσει μέσω υπομνήματος τις έγγραφες εξηγήσεις της γύρω από τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 8 Ιουλίου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισής της Όθων Παπαδόπουλος «οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει (οι έγγραφες εξηγήσεις) να γίνουν εντός 15 ημερών. Έχουμε δυνατότητα να εξαντλήσουμε το 15νθήμερο, δηλαδή μπορούμε να το πάμε μέχρι 14 Ιουλίου». Όπως είπε, το πιθανότερο είναι οι εξηγήσεις να δοθούν στις 11 με 12 Ιουλίου.
Στο μεταξύ, χθες παραιτήθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ζάρδας, ο οποίος είχε διοριστεί από την ανακρίτρια, αμέσως μετά τη σύλληψη της 33χρονης. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, έληξε η υποχρέωσή του να την εκπροσωπεί από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η ανάκριση γύρω από το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ δεν θα εμπλακεί καθόλου «στη νέα υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως των άλλων δύο παιδιών της (Μαλένας και Ίριδας)».

Ανατριχίλα από το πόρισμα Καρακούκη-Καλόγρηα - «Έπνιξαν τα παιδιά με βίαιο τρόπο»

Ανθρωποκτονία. Στον όρο αυτό καταλήγει με σαφήνεια το πόρισμα που παρέδωσαν προ ημερών στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας και το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η Μαλένα και η Ίριδα Δασκαλάκη δολοφονήθηκαν μέσω ασφυκτικού μηχανισμού, που στην περίπτωση της Μαλένας ήταν φραγμός με το χέρι στη μύτη και το στόμα, ενώ στο βρέφος βρέθηκαν κακώσεις στην περιοχή του στόματος που δημιουργήθηκαν όταν το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του μπήκε με πίεση στο στόμα του.

Πιο αναλυτικά, για το θάνατο της Μαλένας το πόρισμα αναφέρει: «Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατομική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προϋπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα».

Όσον αφορά στην 6 μηνών Ίριδα, επισημαίνεται πως «το πανάκι έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού, απεστάλη για ανάλυση DNA έφερε κηλίδες αίματος ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σίελου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στην Ίριδα. Η παρουσία, ικανής ποσότητας, συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό».

Και το πόρισμα καταλήγει: «Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους βρέφους/νηπίου/παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών. Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ ανθρωποκτονία».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime