Ιατρικα_εργαστηρια_-_Χαπι_Merck
Ελλάδα

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη

Καταγράφονται τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ζητώντας να αναληφθεί «επείγουσα δράση» καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί τριπλασιασμός των κρουσμάτων.

Σε ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου», εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου. Ήδη 31 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της ασθένειας

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε δέκα χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

«Η αντιμετώπιση του θέματος θα επανεξετάσει άμεσα», αναφέρει ο ΠΟΥ Ευρώπης.