Ανοδική πορεία σημειώνουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, εφόσον πίσω απ’ τους αριθμούς των κρουσμάτων κρύβονται οι μεταλλάξεις ΒΑ4 και ΒΑ5 ενώ η όλη χαλάρωση των μέτρων ενισχύει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Υπενθυμίζεται πως από τα χθεσινά κρούσματα, τα 3.664 είναι επαναλοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο χθεσινός αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, παραπέμποντας στα κρούσματα της 1ης Απριλίου - τότε οι ημερήσιες λοιμώξεις είχαν ανέλθει σε 21.102. Μάλιστα, από το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο προκύπτει η δυναμική της επιδημίας και στον ανήλικο πληθυσμό, καθώς σχεδόν 1 στα 5 κρούσματα αφορούν σε παιδιά και εφήβους (καταγράφηκαν 3.900 κρούσματα).

Η ροή σοβαρών περιστατικών Covid προς τα νοσοκομεία αυξάνεται. Το περασμένο 24ωρο έγιναν άλλες 268 εισαγωγές ασθενών, και με τους νοσηλευόμενους να αγγίζουν πλέον τους 1.360. Μικρή αύξηση αρχίζει να αποτυπώνεται και στις διασωληνώσεις - οι διασωληνωμένοι έπειτα από υποχώρηση στους 88 προ τεσσάρων ημερών ανεβαίνουν συνεχώς εχοντας φτάσει τους 95. Συνολικά στις Μονάδες νοσηλεύονται σχεδόν 340 ασθενείς με Covid.

Όλα τα προαναφερθέντα ανάγκασαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάσει κατά μία ημέρα νωρίτερα με θέμα την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και τις όποιες, βραχυπρόθεσμες κυρίως, προβλέψεις του θερινού κύματος.

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία το σύνδρομο Long Covid

Την ίδια ώρα, έχει σημάνει συναγερμός στους ειδικούς εξαιτίας του συνδρόμου long-covid, το οποίο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το εν λόγω σύνδρομο απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση και αναλύθηκε εκτενώς σε χθεσινή εκδήλωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αφορμή την παρουσίαση των δεδομένων λειτουργίας του Πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid.

Από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία post COVID, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, στοχεύει στη θεσμοθετημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου Long Covid, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου.

O κ. Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς ασθενών με Long COvid και των δεδομένων που πλέον διαθέτει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων αναφοράς στη χώρα με στόχο την αντιμετώπιση του συνδρόμου καθώς αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία.