Στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων ΕλλάδοςΑυστρίας προχωρά η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με τον επικεφαλής της Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, με τη διεξαγωγή ενός «Εργαστηρίου Ειδικών» (expert’s workshop) στις 28-29 Ιουνίου 2022 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο ειδικών στη Βιέννη τον προσεχή Σεπτέμβριο με θέμα: «Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου – Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων». Τέλος, το Νοέμβριο του 2022 θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο στη Βιέννη.

Επίσης, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε άτυπη τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του ΓΔΠΕΑΔΣ/ΥΠΕΘΑ Κ.Μπαλωμένου των συναδέλφων του επικεφαλής Αμυντικής Πολιτικής των υπουργείων Αμύνης Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας με αντικείμενο τις προκλήσεις και απειλές της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα:

Σκοπός των ελληνο-αυστριακών δράσεων, που προαναφέρθηκαν, είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της μελέτης και αναλύσεως περιπτώσεων (case studies) της μεταναστευτικής κρίσεως, η ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών (best practices) προλήψεως και αποτροπής της εργαλειοποιήσεως του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα θα εξετασθούν η επίδραση της παρατύπου μεταναστεύσεως στην ασφάλεια των συνόρων, το ενδεχόμενο εργαλειοποιήσεως αυτής από διεθνείς κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες προς ικανοποίηση κακόβουλων στρατηγικών τους στόχων, και η ανάδυση συναφών απειλών και προκλήσεων. Περαιτέρω θα συζητηθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Ε.Δ. για την διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, στην παρούσα περίοδο, αλλά και στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα της προαναφερθείσης δράσεως – εκτός από τις εργασίες του 1ου Εργαστηρίου – περιλαμβάνονται διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ του Δρ. Κ. Μπαλωμένου και του Αυστριακού ομολόγου του Δρ. Arnold Kammel.

Κατά τη χθεσινή άτυπη τηλεδιάσκεψη, η οποία συντονίσθηκε από τον Δρ.Κ.Μπαλωμένο, οι αξιωματούχοι εξέτασαν τρόπους διευρύνσεως της συνεργασίας τους και του συντονισμού τους σε θέματα της Μεσογείου που αποτελούν κοινό ενδιαφέρον και γεννούν κοινές ανησυχίες.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Έλλην επικεφαλής παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία δεν συνεπάγονται την άμβλυνση των απειλών και προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, αλλά αντιθέτως έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη ταραγμένο περιβάλλον ασφαλείας. Παράλληλα εξήρε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο ως παράγοντα για την ασφάλεια της ΕΕ, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο, τις μεταφορές και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στις υβριδικές απειλές και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μία νέα κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσεως που απαιτεί έγκαιρο συντονισμό και συγχρονισμό ενεργειών, ενώ επανέλαβε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδος, η οποία λόγω της γεωγραφίας της καλείται να διαφυλάξει τα σύνορα της ΕΕ, απέναντι σε τέτοιου είδους απειλή.

Τέλος, ο Κ.Μπαλωμένος προέτρεψε τους ομολόγους του να αξιοποιήσουν το κοινό τους ενδιαφέρον σε θέματα της Μεσογείου, προκειμένου να συντονίζονται για την προβολή κοινών θέσεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών fora, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικών κατά περίπτωση ζητημάτων.