Η γνωστή (στρατιωτική) ρήση «Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι…αλλιώς» επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά χθες με την ολοκλήρωση της συμμετοχής των παλαίμαχων αλλά πάντα ικανών και αποτελεσματικών F-16C/D Block.30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός» στη διεθνή άσκηση «Ocean Hit 2022» στη Γαλλία, δίπλα στα γαλλικά Rafale και τα βρετανικά EF-2000 Typhoon!

Η άσκηση διεξήχθη το διάστημα από τη Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στην Αεροναυτική Βάση Landivisiau της Γαλλικής Βρετάνης, και σε αυτήν συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Γαλλίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ από ελληνικής πλευράς, η ιστορική 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγος Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου, η πρώτη της ΠΑ στην οποία εντάχθηκαν το 1988 τα νέα σύγχρονα τότε F-16C/D Block.30 συμμετείχε με πέντε μαχητικά του προαναφερθέντος τύπου και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σενάρια εναέριας μάχης, προστασίας ναυτικής δύναμης και υποστήριξης δυνάμεων ξηράς με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ έγινε πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας» σημειώνεται από το ΓΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως γνωστόν, τα Block.30 της 330 Μοίρας ΔΕΝ πρόκειται να αναβαθμιστούν. Κάποια εποχή ψάχνονταν και διεθνείς πελάτες για να τα αγοράσουν καθώς διανύουν ήδη το 34ο έτος επιχειρησιακής παρουσίας τους στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτείται προς υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Παρόλα αυτά αξίζουν συγχαρητήρια – κατά την προσωπική μας άποψη – τόσο στην ίδια την Π.Α., όσο και στο προσωπικό της Μοίρας.

Στην ΠΑ, που απέδειξε εμπράκτως ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να διατηρήσει τα αεροσκάφη, για όσο διάστημα τα διατηρήσει, τότε αυτά (και το προσωπικό τους βεβαίως) θα είναι ΠΛΗΡΩΣ επιχειρησιακά και θα εκπροσωπούν την Ελλάδα εντός και εκτός των συνόρων μας. Και το απέδειξε με την αποστολή στη Γαλλία και μάλιστα με 5 μαχητικά, όπου συνασκήθηκαν χωρίς προβλήματα τόσο με τα γαλλικά Rafale όσο και με τα βρετανικά Typhoon.

Στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της 330 Μοίρας που απέδειξε – και αυτό εμπράκτως – ότι ακόμα και στην εποχή μας δεν είναι τα πάντα ΜΟΝΟ το μαχητικό, αλλά και το προσωπικό που τα πετά και τα συντηρεί και η καρδιά και το μυαλό που αυτοί κουβαλούν!