Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
mosialos
Ελλάδα

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την παραλλαγή Β5 της Όμικρον

«Θεωρώ πως δεν χρειάζεται αν δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα ή δεν υπάρχει σοβαρό νόσημα», ανέφερε ο καθηγητής

O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση κατά του κοροναϊού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Πάντα σε συζήτηση με τον προσωπικό του γιατρό που γνωρίζει ιστορικό υγείας πρέπει ο καθένας να αποφασίσει αν θα κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, όμως θεωρώ πως δεν χρειάζεται αν δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα ή δεν υπάρχει σοβαρό νόσημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος.

«Και ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στη Σουηδία έχουν άλλα ηλικιακά όρια που "μιλούν" για τους άνω των 79 ετών, όπως και στη Βρετανία στην οποία ζω η τέταρτη δόση είναι μόνο για τους άνω των 75 που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας», τόνισε ο καθηγητής.

Μάλιστα, έθεσε και το ερώτημα για το πόσοι άνω των 60 έχουν κάνει αυτούς τους δυόμιση μήνες, που άνοιξε η πλατφόρμα την αναμνηστική δόση. «Είναι μόνο το 17%», είπε.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ακόμη πως «νόημα το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει μόνο αν αντιμετωπίζει την παραλλαγή Β5 της Όμικρον, καθώς η Β4 θα έχει χαθεί έως τότε», ενώ πρότεινε «να γίνονται κάθε 2- 3 εβδομάδες να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να ελέγχεται η ανοσία στην κοινότητα».