Την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του εμβολίου για όλους όσους θέλουν να θωρακιστούν κατά του κοροναϊού, ενόσω οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά έχουν πάρει την ανιούσα τα τελευταία 24ωρα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε την Πέμπτη ότι 30-59 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού, αν το επιθυμούν, με την τέταρτη δόση του εμβολίου, ενώ γίνεται ισχυρή σύσταση στους άνω των 60 ετών να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22», αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την τέταρτη δόση.

Τέταρτη δόση: «Αν φοβάστε πηγαίνετε να το κάνετε», λέει η Μίνα Γκάγκα

Μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σημείωσε για την τέταρτη δόση του εμβολίου: «Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν».

Η ίδια, ως γιατρός, δεν θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. «Αν που πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίντε κάντε το».

Τζανάκης: «Είναι λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη στον πολίτη»

Στη σύσταση για την τέταρτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

«Νομίζω ότι είναι λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη μιας ιατρικής συμβουλής στο χρήστη. Νομίζω ότι έπρεπε να είναι πιο σαφής η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα πάθει κανείς κακό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν κάνει την 4η δόση πλην όμως θα έπρεπε να είμαστε πιο σαφείς», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 Fm.

«Εγώ νομίζω μια απόφαση ότι πάνω από τα 50 υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν και ίσως πάνω από τα 60 ισχυρή θα έφτανε και να αφήσουμε τους κάτω από 50 χρονών οι οποίοι κινδυνεύουν πάρα πολύ λίγο. Η ωφέλεια δηλαδή που θα έχον από τον τέταρτο εμβολιασμό ειναι οριακή συνεπώς να μην αφήναμε αυτή την οδηγία έτσι όπως δόθηκε που δεν είναι βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, να μην ήμασταν τόσο ασαφείς. Νομίζω αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο.

Να ακολουθήσουμε την οδηγία του CDC πάνω από τα 50, ίσως να διατυπώσουμε ισχυρή ένδειξη πάνω από τα 60 όπως διατυπώθηκε. Πιστεύω ότι η επιτροπή εμβολιασμού δεν σκέφτηκε λάθος, έχει προσφέρει πολλά, αλλά σε αυτό το σημείο έχω την εντύπωση ότι έτσι όπως το διατύπωσε προκαλεί μια σύγχυση στον κόσμο που ειναι κάτω από 60 ετών», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μόσιαλος: «Ανεπαρκή τα επιστημονικά δεδομένα για χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα 30-59 ετών»

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε τους ενδοιασμούς για την τέταρτη δόση του εμβολίου στους άνω των 30, καθώς όπως λέει, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανεπαρκή.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση», επεσήμανε.

Τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον.

«Συγκεκριμένα», όπως αναφέρει, «η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».