Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
emvoliasmoi
Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Τι ισχύει για την 4η δόση - Ποιοι συστήνεται να την κάνουν - Διευκρινίσεις και οδηγίες

Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και έχει νοσήσει μετά, δεν μπορεί να κάνει δεύτερη αναμνηστική δόση

Διευκρινίσεις για την τέταρτη αναμνηστική δόση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού για τους άνω των 60 δίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 27/6 ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολιασμού για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας απευθύνει «ισχυρή σύσταση» για τους άνω των 60, όπου υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά μπορούν και αυτοί να το κάνουν, αν το επιθυμούν.

«Οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών», διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Που σημαίνει ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, 4 μήνες μετά την πρώτη.

Διευκρινίζεται ότι εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και έχει νοσήσει μετά, δεν μπορεί να κάνει δεύτερη αναμνηστική δόση.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την 4η δόση εμβολίου

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν τη Δευτέρα 27-6-22».

Γκάγκα: Τέταρτη δόση για όποιον το επιθυμεί – Καμία σύσταση για τους κάτω των 60

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από την πλευρά της, μιλώντας στο Mega επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και υπενθύμισε τη σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό στις πληθυσμιακές ομάδες άνω των 60.

Όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για την (προαιρετική) τέταρτη δόση σε όσους το επιθυμούν και είναι κάτω των 60 ετών, η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει συστήσει τη δεύτερη αναμνηστική δόση στις ομάδες του πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών.

«Φυσικά και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει και την τέταρτη δόση, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60», επισήμανε η υπουργός Υγείας.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.