Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμβολιασμών για να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης και σε άτομα κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της επιτροπής προσανατολίζονται στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 50 και άνω και μάλιστα σύντομα.

Παρόλο που τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τις δύο παραλλαγές της Όμικρον, οι υγειονομικές αρχές θέλουν οι πολίτες να κάνουν και την τέταρτη δόση του εμβολίου προκειμένου να θωρακιστούν από ενδεχόμενο βαριάς νόσησης. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα αναμένονται και τα νέα εμβόλια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι όσον αφορά τα εμβόλια δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σημαντικά τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο βελτιωμένο εμβόλιο αλλά δεν θα πρόκειται ακόμα για ένα ενιαίο εμβόλιο για παράδειγμα κορωνοϊου και γρίπης.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής πρόκειται να αποφασίσουν όχι την υποχρεωτική χορήγηση μίας ακόμη δόσης εμβολίου αλλά το να επιτρέπεται ο εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ή των 55 ετών.

Κάτι που ισχύει ήδη σήμερα και δεν το γνωρίζουν πολλοί είναι, πως ακόμη και οι πολίτες κάτω των 60 ετών μπορούν, εάν το επιθυμούν, να κάνουν την τέταρτη δόση, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Και συγκεκριμένα, μετά από ειδικό αίτημα που πρέπει να υποβάλλει ο γιατρός στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι της τέταρτης δόσης στην Ελλάδα, ήταν μέχρι σήμερα 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.




Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν από  Όμικρον 4 και 5

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, δεν προστατεύουν πλέον τους πολίτες από το ενδεχόμενο μόλυνσης, καθώς οι ματαλλάξεις του κοροναϊού ξεφεύγουν από την ανοσία, όχι μόνο των εμβολίων αλλά ακόμα και της φυσικής νόσησης.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές του κοροναϊού Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5), μάλιστα εμφανίζουν εκπληκτική ταχύτητα διασποράς, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο είδος κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της χώρας επιθυμούν να θωρακίσουν τους πολίτες ενόψει του νέου κύματος, από τη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο καθώς τα εμβόλια φαίνεται να εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής Covid-19.