Ένας περίεργος πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Εκκλησίας. Αρκετοί ιεράρχες αμφισβητούν ανοιχτά πλέον πολλά από τα θαύματα που διαφημίζονται από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς ναούς, λέγοντας πως «η έκταση των θαυμάτων που επικαλούνται κάποιοι δεν δηλώνει Ορθόδοξο ήθος» ή ακόμα ότι «οι Άγιοι ανέστησαν νεκρούς αλλά δεν έκαναν θέατρο».

Έτσι, μία μόλις ημέρα μετά την ανάγνωση την περασμένη Κυριακή, σε όλους τους ναούς της χώρας, της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που προειδοποιούσε τους πιστούς για ψευδοπροφήτες, ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος έστρεψε τα βέλη του προς τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό χαρακτηρίζοντας «μεγάλη πληγή» και «απάτη ολκής» τα όσα συμβαίνουν εκεί ενώ κατήγγειλε ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις.

«Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα», δήλωσε ο μητροπολίτης Νεκτάριος, μιλώντας τη Δευτέρα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Πελοπόννησος» στον ΣΚΑΪ Μεσσηνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις για την περίπτωση αυτή, είναι όλες καταπέλτης, αλλά μπήκαν στο συρτάρι γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορώ να κρύψω την αλήθεια. Υπάρχει ποινική διάσταση. Γιατί η Πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα καθαρά εκκλησιαστικά; Πρόκειται για απάτη ολκής. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφήμιση, υπάρχει αγυρτεία, δεν υπάρχει αγιότητα», ανέφερε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αργολίδoς.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ακόμα ότι «πάντοτε στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και έξω επειδή οι άνθρωποι έχουν αγωνία για το μέλλον τους και για το τι θα συμβεί, όπως με τα θέματα υγείας, ή θα τρέξουν στο μέντιουμ και στο μάγο ή υπάρχουν κάποιοι, δυστυχώς, που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις αυτές μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και παριστάνουν τους αγίους και τους προφήτες αναστατώνοντας τον κόσμο», είπε ο μητροπολίτης.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που υπογράμμιζε ότι «στην σημερινή εποχή πλήθυναν οι εντός της Εκκλησίας ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έχουν παρασύρει έναν αριθμό πιστών και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε σχίσμα ή αίρεση» ενώ σε άλλο σημείο γινόταν αναφορά σε αυτούς που «εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα».

Η συνέντευξη του μητροπολίτης Αργολίδος, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς η σπηλαιοεκκλησία του Λυκαβηττού αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή προσκυνήματα της Ορθοδοξίας με χιλιάδες κόσμου να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η κοινή γνώμη, πάντως, φαίνεται διχασμένη απέναντι στο «φαινόμενο» των Αγίων Ισιδώρων με τους μισούς να ομολογούν θαύματα και τους άλλους μισούς να μιλούν για λαοπλάνους και απατεώνες. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την οργή τους και μίλησαν για την άδικη στοχοποίηση του χαρισματικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, εφημέριου των Αγίων Ισιδώρων, πατέρα Δημήτριου Λουπασάκη, πνευματικού τέκνου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, τα όσα είπε ο μητροπολίτης είναι ανυπόστατα καθώς το ζήτημα των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού μόνο μια φορά έχει απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο, το 2016, οπότε και δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα, αφού δεν υπήρξε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος ναός υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πνευματικό καταφύγιο επωνύμων

Οι Άγιοι Ισίδωροι είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική, που χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.Χ.  στη ΝΔ πλαγιά του Λυκαβηττού, ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο και μέσα σε μεγάλο σπήλαιο. Ο ναός τουλάχιστον τα 20 τελευταία χρόνια αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για χιλιάδες πιστούς που καταφεύγουν εκεί ελπίζοντας σε ένα θαύμα από τον Τίμιο Σταυρό, με τον οποίο τους σταυρώνει ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης. Πολλοί εξάλλου είναι και οι επώνυμοι που κάθε χρόνο επισκέπτονται το ναό, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Ντορέτα Παπαδημητρίου, που συχνά πυκνά συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της εκκλησίας, ο Πάνος Μουζουράκης ή ο παπα–Γρηγόρης από τις Άγριες Μέλισσες, ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης, ο οποίος μάλιστα είχε μιλήσει και για το θαύμα με τον Σταυρό που του έσωσε τη ζωή, όταν πριν από 5,5 χρόνια πήγε «στους Αγίους Ισιδώρους στον Λυκαβηττό και ο παπα-Δημήτρης μού είπε “πήγαινε να κάνεις σήμερα εξέταση”. Είχε κολλήσει ο σταυρός που σταυρώνει τους πιστούς είκοσι λεπτά πάνω μου. Τη Δευτέρα χειρουργήθηκα. Αν δεν είχα πάει στους Αγίους Ισιδώρους, δεν θα ζούσα», είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός.

Τον Ναό των Αγίων Ισιδώρων είχαν επιλέξει για το γάμο τους τον Ιούνιο του 2019 και ο Βασίλης Κικίλιας με την Τζένη Μπαλατσινού, ενώ στην ίδια εκκλησία είχε αφιερώσει το χρυσό μετάλλιό του ο παραολυμπιονίκης της ξιφομαχίας Παναγιώτης Τριανταφύλλου.