Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ειδικών για το νέο κύμα κοροναϊού που φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα μας, με κυρίαρχη θέση να έχουν οι υποπαραλλαγές του κοροναϊού Omicron.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5 το επόμενο διάστημα και ότι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, αυξάνεται κάθε μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφοντι και έχουν νοσήσει από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ειδικότερα, μέσα σε τρεις εβδομάδες τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που εντοπίστηκαν στον σχετικό έλεγχο εκτινάχθηκαν σε 135, αυξημένα κατά 11 φορές.

Έχουν εντοπιστεί σε 14 περιοχές της χώρας, με την Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, το Λασίθι, την Άρτα να καταγράφουν περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις λόγω αυτών των υποπαραλλαγών.


Γιατί φοβούνται τις συγκεκριμένες υποπαραλλαγές οι ειδικοί

Μεταδίδονται πολύ εύκολα

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς ενώ το τελευταίο επταήμερο, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, γεγονός που αποδεικνύει την ταχύτητα μετάδοσης των υποπαραλλαγών που όπως όλα δείχνουν θα «κυριαρχήσουν» στη ζωή μας τους επόμενους μήνες.

Επειδή δεν γίνονται τεστ και υποκαταγράφονται

Η άρση της υποχρεωτικότητας των ελέγχων του πληθυσμού για κοροναϊό επηρέασε καταλυτικά την ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας.

Γιατί δεν είναι σαφής η νοσηρότητά τους

Στη χώρα μας χθες νοσηλεύονταν 913 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, αυξημένοι κατά 18% μέσα σε τέσσερις ημέρες. ΟΙ 679 βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 239 σε ειδικές Μονάδες.

Γιατί διαφεύγουν της ανοσίας

Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως οι υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5 χαρακτηρίζονται από στοιχείο «ανοσολογικής διαφυγής», γεγονός που σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις ούτε τα εμβόλια παρέχουν απροσπέραστη ασφάλεια στους πολίτες.

Επειδή «βγήκε» η μάσκα

Η χρήση της μάσκας αποτελεί κατά τους επιστήμονες το πιο απλό, μη φαρμακευτικό μέτρο αποτροπής της λοίμωξης covid-19. Η προστασία που εξασφάλιζε κατά το μακρύ διάστημα της χρήσης της σε κλειστούς χώρους «αποκαλύφθηκε» μετά την άρση της υποχρεωτικής εφαρμογής της.

Από την 1η Ιουνίου, που οι μάσκες βγήκαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά.