Οι επαναμολύνσεις εμβολιασμένων και νοσούντων από τις νέες παραλλαγές Όμικρον, 4 και 5 κι ένα κύμα έξαρσης καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι αιτίες που οι ειδικοί ανησυχούν για έκτο κύμα πανδημίας, τονίζοντας  πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας τονίζει πως βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού.

Πρασσάς: Ραγδαία εξάπλωση των Όμικρον 4 και Όμικρον 5

Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, ανέφερε ότι θα έχουμε νέο κύμα κορωνοϊού σε λίγες μέρες και επισήμανε ότι είναι περίοδος ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες», είπε.

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε σημείωσε : «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5».

Σαρηγιάννης: Το αποτύπωμα θα φανεί σε 3 εβδομάδες

Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα λύματα «που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική.

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες.