Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τη δράση τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων τους, που ήταν στην πλειοψηφία τους μαθητές γυμνασίου- - απειλούσαν, ξυλοκοπούσαν και δεν δίσταζαν να τραβήξουν ακόμη και μαχαίρια για να τους αποσπάσουν χρήματα ή τους υποχρέωναν με ψυχολογική πίεση να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις ανήλικους, ηλικίας 15 και 16 ετών, ελληνικής καταγωγής, στο πλαίσιο έρευνας μετά από καταγγελίες για 23 επιθέσεις.

Εφιαλτικές στιγμές για 14χρονη

Ξεπερνώντας κάθε όριο, έφτασαν στο σημείο να αναγκάσουν ένα 14χρονο κορίτσι να κάνει χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2021 όταν φώναξε στο σπίτι της τα μέλη της συμμορίας, χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις τους. Οι ανήλικοι έκλεψαν το χρυσό σταυρό του πατέρα της και μετρητά από το σπίτι, ενώ μετά από λίγο καιρό ανάγκασαν την 14χρονη να κάνει χρήση κάνναβης στην είσοδο οικοδομής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, της έβαλαν με τη βία το τσιγάρο στο στόμα και την ανάγκασαν να το καπνίσει. Όταν η 14χρονη γύρισε στο σπίτι της λιποθύμησε. Παράλληλα, της έκαναν bullying για το σώμα της, με αποτέλεσμα η ανήλικη να αρχίσει να έχει διατροφικές διαταραχές και να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Σεξουαλικές επιθέσεις και εκβιασμοί

Σε άλλο περιστατικό ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να οδήγησε ανήλικο στο δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου να προσπάθησε ανεπιτυχώς να του επιτεθεί σεξουαλικά προσβάλλοντας τη γενετήσια αξιοπρέπειά του. Παράλληλα τον εκβίαζαν προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα, αλλά και να τον αναγκάσουν να κλέψει κοσμήματα από το σπίτι του και να τους τα παραδώσει. Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας φέρονται να τον έπεισαν να κάνει μαζί με συνομήλικό του ληστεία για να καταφέρει να τους πληρώσει. Ο 15χρονος πράγματι επιτέθηκε σε μία 56χρονη γυναίκα για να της αρπάξει την τσάντα. Δεν τα κατάφερε, ωστόσο, συνελήφθη και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Η συμμορία είχε έδρα την Τριανδρία και την Τούμπα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (4) ανηλίκων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για (23) αξιόποινες πράξεις σε μικρότερά τους παιδιά
Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για αξιόποινες πράξεις εναντίον ανηλίκων, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2021 – αρχές Φεβρουαρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας, αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων νεαρών ημεδαπών.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τελευταίοι, ενεργώντας άλλες φορές κατά μόνας και άλλες από κοινού, είτε σε σχολικά συγκροτήματα, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ίντερνετ καφέ), ακόμη και σε οικίες, εκβίαζαν ευθέως ή διαδικτυακά τα υποψήφια θύματά τους, απαιτούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με απειλή αλλά και χρήση σωματικής βίας, ακόμα και με χρήση αιχμηρού αντικειμένου.
Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η πρόκληση σωματικών βλαβών στα θύματά τους ως αντίποινα για τη μη καταβολή των απαιτούμενων από τους ίδιους χρημάτων. Επιπρόσθετα, τους εξανάγκαζαν σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων προκειμένου να καλύψουν τις χρηματικές τους απαιτήσεις.

Πέραν των προαναφερομένων, σε μία περίπτωση, ασκώντας ψυχολογική πίεση σε ανήλικη, την υποχρέωσαν σε χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ κατά τη συναναστροφή τους μαζί της τους θερινούς μήνες του 2021, της απηύθυναν υποτιμητικά σχόλια για το σώμα της.
Μεταξύ άλλων, ένας εκ των κατηγορουμένων οδήγησε ανήλικο παθόντα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου προσπάθησε, ανεπιτυχώς λόγω της αντίδρασης του παθόντα, να προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Με αφορμή την προαναφερόμενη υπόθεση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απόλυτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν σε ανήλικους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, ενημερώνει και προτείνει:
Όταν εντοπίζετε ή αντιμετωπίζετε παρόμοιες συμπεριφορές απομακρυνθείτε και αναζητήστε ένα ασφαλές μέρος όπου υπάρχει επιτήρηση από ενήλικο ή βρίσκονται και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια, αν χρειαστεί.
Μιλήστε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.)
Μπορείτε να καταγγείλετε τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές.

Και πάντα να θυμάστε:
Δεν είστε μόνοι
Δεν φταίτε εσείς
Μπορείτε να το σταματήσετε.
Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας www . hellenicpolice . gr στο πεδίο “Οδηγός του πολίτη”.