Το δεύτερο οδοιπορικό των «Παραπολιτικών» στο βορειοανατολικό τµήµα της Αττικής αποτελεί αψευδή µάρτυρα µιας πραγµατικότητας που, αν δεν αντιµετωπιστεί πρακτικά, έστω και τώρα, µε εκριζώσεις, αποµακρύνσεις των καµένων δέντρων και καθαρισµούς του δικτύου ενέργειας, πολύ σύντοµα η τραγωδία θα είναι... προ των πυλών.

Διαβάστε εδώ το πρώτο οδοιπορικό των «Π».

Όσοι, στα µέσα Μαΐου, διαβεβαίωναν ότι ολοκληρώνονται τα αντιπυρικά προγράµµατα διαψεύστηκαν πριν καλά-καλά µπει ο Ιούνιος, όταν  σε διάστηµα µίας ώρας η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ανω Γλυφάδα επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη κατακαίγοντας 4.320 στρέµµατα δασώδους και θαµνώδους έκτασης.

«Οσο προχωράµε στο καλοκαίρι, οι πυρκαγιές θα είναι περισσότερες και πιο δύσκολες», αναφέρει επισήµως η Πυροσβεστική, έχοντας χαρτογραφήσει τα περισσότερα σηµεία στο Λεκανοπέδιο, καθώς το φαινόµενο εξελίσσεται µε πολλαπλάσιους ρυθµούς, αιφνιδιαστικά και µε πολλές αναζωπυρώσεις. Δέκα εξ αυτών των σηµείων, σε ακτίνα 20 χιλιοµέτρων, παρουσιάζουν τα «Π», ξεκινώντας την καταγραφή από το Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.



Καμία εργασία

Εκεί έχουν αφαιρεθεί ελάχιστοι κορµοί, ενώ στους δύο λόφους δεν έχει γίνει καµία εργασία. Περνώντας απέναντι, στις Αφίδνες, στη διασταύρωση για τους οικισµούς του Σταυρού και της Αγ. Τριάδας, η χαµηλή βλάστηση έχει φουντώσει γύρω από τα πεύκα µέσα στη χαράδρα. Κάποια έχουν εγκαταλειφθεί κοµµένα από πέρυσι, ενώ άλλα παρασύρθηκαν από τα χειµαρρώδη νερά και φράζουν τις υδάτινες ροές. Στο εν λειτουργία δηµοτικό στάδιο του Αφιδναϊκού, τα καλώδια περνούν µέσα από φυλλωσιές. Οι εργολάβοι του δήµου δεν είχαν καν κλαδέψει τα κλαριά, µε αποτέλεσµα αυτά να γέρνουν επικίνδυνα προς το οδόστρωµα!





Ακουμπούν δέντρα

Καθ’ οδόν προς τους οικισµούς, υπάρχει κολώνα ρεύµατος, στην κορυφή της οποίας ακουµπά κυριολεκτικά ένα επίσης καµένο δέντρο. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην είσοδο από Τατοΐου, όπου τα κλαδιά έχουν «αγκαλιάσει» το κεντρικό καλώδιο, ενώ τα χαµόκλαδα κείτονται έως το οδόστρωµα.





Ακολούθως, µε κατεύθυνση από Τατοΐου προς Βαρυµπόµπη, στο πλάι και µέσα στους πυλώνες οι θάµνοι και τα στάχυα έχουν φυτρώσει στα «σιδερένια πόδια» και στα ξεραµένα δέντρα, µε αποτέλεσµα ο εµπρησµός, είτε µε πρόθεση είτε εξ αµελείας, να είναι θέµα χρόνου. Η αναρτηµένη πινακίδα του δηµόσιου φορέα, στην οποία αναγράφεται ότι για την αποκατάσταση του συγκεκριµένου κοµµατιού του δάσους, έκτασης 7.715 στρεµµάτων, διατέθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ, µόνον θυµηδία και ερωτήµατα για τη διαχείριση των πόρων θα µπορούσε να προκαλέσει. Και τούτο διότι τα συναρµόδια υπουργεία ενέκριναν και διέθεσαν από την πρώτη στιγµή τον Αύγουστο του 2021 κονδύλια και για αποκοµιδή και για αντιδιαβρωτικές κατασκευές.



Καμένες συστοιχίες

Στο µέρος όπου ξεκίνησε πέρυσι η φωτιά, από τον Αγιο Μερκούριο προς την παλαιά ταβέρνα «Λεωνίδας», προκύπτει ότι ουδείς ευαισθητοποιήθηκε από το προηγούµενο φωτογραφικό ρεπορτάζ. Πολλές κολώνες και πυλώνες της ΔΕΗ είτε έχουν υποστεί βλάβες είτε περιτριγυρίζονται από καµένες συστοιχίες. Περαιτέρω, στη διασταύρωση προς Κρυονέρι και Αγ. Αθανάσιο, παραµένει «ανέγγιχτο» το δέντρο που έχει τη ρίζα του στον έναν από τους τέσσερις στύλους.



Επίσης, 600-700 µέτρα πιο κάτω, µε κατεύθυνση προς εθνική οδό και Ν. Ερυθραία, στο κατεστραµµένο κτήµα «Cavallari» και στα παρακείµενα, επίσης εγκαταλελειµµένα κτίσµατα, τα καλώδια «τρυπώνουν» στις ξεραµένες φυλλωσιές και από τη ζέστη έχουν διασταλεί τόσο, που σχεδόν ακουµπούν τις στέγες των ερειπίων. Τέλος, στο Τατόι, στο ρεύµα καθόδου προς Αθήνα, πριν από το αεροδρόµιο, οι εργολάβοι χρησιµοποίησαν τον υποσταθµό ως «αποθήκη» για τα αποκαΐδια που είχαν µαζέψει, αλλά... παρέλειψαν να αποµακρύνουν.





Η ενημέρωση

Σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν στην πρόσφατη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, φέτος έχει αυξηθεί η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές, ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.



Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, τύπου Air Tractor και PZL, τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και την άμεση πρώτη προσβολή. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων, σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ασκήσεις

Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους. Τα ποσά που διαχειρίζονται οι δήμοι για τη δασοπροστασία των γεωγραφικών διαμερισμάτων τους ανέρχονται μόνο για φέτος στα 16,91 εκατ. ευρώ πανελλαδικώς, εκ των οποίων τα 1,49 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στην Αττική από τα τέλη Μαρτίου. Η κατανομή πραγματοποιήθηκε από το υπ. Εσωτερικών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο «Natura 2000».



Οι δράσεις αφορούν εκτέλεση έργων, εργασιών και προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των δήμων, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, υλοποίηση προληπτικών μέτρων, ενίσχυση εθελοντισμού, θέματα προμήθειας εξοπλισμού, λειτουργικά έξοδα και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων/μηχανημάτων έργου.

Οι δαπάνες

Από τα 1,49 εκατ. ευρώ, 300.000 ευρώ δόθηκαν στους συνδέσμους δήμων του Πεντελικού Ορους και του Υμηττού, 280.000 ευρώ στον σύνδεσμο δήμων της Πάρνηθας, 250.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, 175.000 ευρώ στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας - Πειραιά, 150.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής και 35.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τροιζηνίας.

Αντίστοιχα ποσά εκταμιεύτηκαν για αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία ειδικά στη Βορειοανατολική Αττική είναι αποσπασματικά και δεν ολοκληρώθηκαν. Στη διάρκεια του 4ωρου οδοιπορικού, στις δύο πλευρές της εθνικής οδού διήλθαν ένα εποχούμενο αστυνομικό περίπολο, με τέσσερις δικυκλιστές, ένα ημιφορτηγό της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ εργασίες αποκομιδής εκτελούνταν από ένα ολιγομελές συνεργείο στον Αγιο Μερκούριο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2022.