Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας ξεκίνησε για να διακοπεί η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί το δικαστήριο ανέβηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των διαδηλώσεων, η δίκη διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Συνολικά επτά από τους 26 καταδικασθέντες κρατούμενους αποφάσισαν να παρευρεθούν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ των πρωτοδίκως καταδικασθέντων που παρευρίσκονται στη διαδικασία βρίσκονται οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιαννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Απόντες από τη διαδικασία ο καθ´ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση.

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη» είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδο της στη δικαστική αίθουσα.

Το παρών ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Kυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην Αθήνα καθώς 300 διαδηλωτές έχουν κλείσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει το ρευμα καθόδου της Λεωφόρου Κηφισίας από το Χαλάνδρι. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται σε όλους τους δρόμους γυρω απο την Αλεξάνδρας η άνοδος της οποίας παραμένει ανοιχτή.


Ποιοι ενδέχεται να δεχτούν υψηλότερη ποινή

Μόνο 12 κατηγορούμενοι είναι δυνατόν να καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πρόκειται για τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες οι αρμόζουσες ποινές για τη βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της δίκης για αυτούς είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και την επιβολή του ανώτατου ορίου ποινής των 15 ετών. Στην περίπτωση, μάλιστα, που υπάρξει επανάληψη της πρωτόδικης καταδίκης, εκτιμάται από νομικούς κύκλους πως ανοίγει ο δρόμος και για τη χρηματική αποζημίωση των προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.


Το σκεπτικό της ιστορικής απόφασης

Η ιστορική απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι πρωτοπαλλήκαρά του ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και καταδίκασε άλλους 43 κατηγορουμένους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων. όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αξιολόγησε ότι δεκάδες άλλες επιθέσεις, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών του αναρχικού στεκιού «Αντίπνοια» και οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τελέστηκαν στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και εντολής της ηγεσίας της. Οι δικαστές του πρώτου βαθμού «είδαν» τη δράση μιας ιεραρχημένης, δομημένης εγκληματικής οργάνωσης στον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

Όπως κρίθηκε, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ακολουθούσαν την αρχή του αρχηγού. «Ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει την απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία, έως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Η πίστη στον αρχηγό ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικής, εκδηλώνεται δε πανηγυρικά και με τη διαδικασία όρκου», αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση.

Και στο Εφετείο, το κυρίαρχο γεγονός που θα απασχολήσει δικαστές και ενόρκους είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εν λόγω δολοφονία έγινε στο πλαίσιο εκτέλεσης συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής με πολιτικο-ιδεολογικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, και δεν αποτέλεσε μεμονωμένη ενέργεια, αλλά τελούσε σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Συνολικά, το δικαστήριο έκρινε ότι καμία από τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή δεν είχε γίνει σε αντίθεση με τη θέληση και τη γνώση της ηγεσίας της.