Σειρά πρωτοβουλιών και δέσμη στοχευμένων δράσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί μία από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες απειλές για την Ελλάδα, το δημογραφικό ζήτημα, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Απέναντι σε μια Ελλάδα που γερνάει και μικραίνει, καθώς τα στοιχεία προμηνύουν ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι λιγότερος από 9 εκατομμύρια, με 1 στους 3 να είναι πάνω από 65 ετών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση του υψίστης σημασίας προβλήματος, με βασική προτεραιότητα την παρότρυνση των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται το κίνητρο του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε νέο ζευγάρι που επιλέγει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, οι παρεμβάσεις στη φορολογία, η επιδοτούμενη γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, η παροχή προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 33 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια, στοχεύοντας στη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Τα «Π» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Θανάση Κικινή, ο οποίος δήλωσε ότι απαιτούνται νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών


Εσχάτως στην ατζέντα της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των γονέων, και ιδίως όσων ανήκουν στα νεαρότερα ηλικιακά στρώματα, έρχεται και η παρέμβαση για την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά έως τις 17.30, από τις 16.00 που ίσχυε έως σήμερα, με το νέο πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει τη μελέτη στο σχολείο, παράλληλα με δημιουργικές δράσεις για τους μαθητές. Πρόγευση των αλλαγών που θα ισχύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στα σχολεία έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σε συνέδριο με αντικείμενο το δημογραφικό ζήτημα, όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων, ενώ επισήμανε και τον ρόλο του brain drain στην ένταση του φαινομένου.

Οι βασικοί άξονες

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της στο ίδιο συνέδριο, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού πλάνου για το νέο ολοήμερο σχολείο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, αρχικά το νέο ωράριο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία σε όλη την επικράτεια, δηλαδή την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, ενώ η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ακόμα και εντός του καλοκαιριού, αλλά και νέες προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από την επέκταση του σχολικού ωραρίου.

To μέτρο αρχικά θα εφαρμοστεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ αναφορικά με το πότε θα επεκταθεί σε όλα τα ολοήμερα τμήματα της χώρας το υπουργείο θα αποφασίσει αναλόγως με την ανταπόκριση που θα έχει.

50% Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, και έκλειναν στις 16.00 θα είναι ανοιχτά έως τις 17.30


Στο νέο πλαίσιο για το διευρυμένο ωράριο στο ολοήμερο σχολείο, που θα εφαρμοστεί από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, οι μαθητές που θα παραμένουν στο σχολείο έως τις 17.30 θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν εκεί για την επόμενη ημέρα, ενώ το πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με δημιουργικές δράσεις, με έμφαση στα εικαστικά, τις τέχνες και τη μουσική.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του νέου ολοήμερου σχολείου είναι ότι η πρόσβαση θα είναι εντελώς ελεύθερη, χωρίς κριτήρια, ενώ ο στόχος του νέου προγράμματος σπουδών είναι διττός: Αφενός θα παρέχει ποιοτικότερη και πολυποίκιλη εκπαίδευση στους μαθητές και αφετέρου η επέκταση του ωραρίου θα στηρίξει την ελληνική οικογένεια, καθώς το ωράριο του σχολείου πλέον θα έρθει πιο κοντά σε αυτό των εργαζόμενων γονέων. Επίσης, το γεγονός ότι τα παιδιά θα έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη της επόμενης ημέρας από το σχολείο θα επιτρέπει στην οικογένεια να περνά περισσότερο «ποιοτικό χρόνο» μεταξύ της. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί δήλωναν αιφνιδιασμένοι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

kerameos

Τα «Παραπολιτικά» επικοινώνησαν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Θανάση Κικινή, όποιος δηλώνει ότι για το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως και την εφαρμογή απαιτούνται νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών.