«Θα είναι περισσότερος ο τουρισμός από πέρυσι, οι αγορές δεν έχουν επανέλθει, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλες τις αγορές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Αναφορικά με την τουριστική περίοδο, ο κ. Τσιλίδης σημείωσε: «Είναι το ρωσοουκρανικό, είναι το ενεργειακό, είναι το επισιτιστικό. Το σύνολο των αγορών δεν έχει αυτή την εξέλιξη του ’19, δεν μπορεί να την έχει, το έχουμε πει, το έχει καταλάβει και η πολιτεία. Πολλές φορές πολλοί εκπρόσωποι διάφορων φορέων δείχνουν τον ενθουσιασμό τους γιατί βλέπουν μήνα–μήνα να έχει δουλειά το μαγαζί τους και ξεχνάνε ότι άλλοι πέντε μήνες που πέρασαν δεν είχε δουλειά και δεν ξέρουμε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο πως θα εξελιχθούν οι αγορές».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι απίθανο να πιάσουμε 15 δις έσοδα φέτος το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απάντησε: «Και πέρυσι άκουγα μεγάλα μεγέθη και ήμουνα ενάντια στους αριθμούς. Έχουν έρθει πολλοί ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είναι το οργανωμένου τουρισμού, είναι μεμονωμένοι τουρίστες. Είναι αυτοί που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα και έρχονται με μια φθηνή αεροπορική εταιρεία και καλά κάνουν για να διασκεδάσουν και οι ίδιοι αλλά με αυτό τον τρόπο ένα όφελος έχει η οικονομία μας βλέπετε τεράστιες ουρές στα super market και στα σουβλατζίδικα, αυτό δεν είναι οργανωμένος τουρισμός αλλά δεν παύει να είναι έσοδο που υπολογίζεται με οποιοδήποτε τρόπο και δίνει αυτόν τον ενθουσιασμό του ότι θα φτάσουν αυτά τα μέρη. Μακάρι να το φτάσουμε εμείς δεν το επιβεβαιώνουμε».

Αναφορικά με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο κ. Τσιλίδης δήλωσε: «Υπήρχε πάλι μια τεράστια μαζικότητα όπως και το Πάσχα, πολλοί πήγανε σε μέρη που είχαν και δικά τους σπίτια αλλά και τα ξενοδοχεία με μια κοινωνία η οποία ταξιδεύει του Αγίου Πνεύματος και είθισται να είναι το γκαλά της εξόδου της χρονιάς. Ο κόσμος έχει κουραστεί το μέσα, έχει κουραστεί τις απαγορεύσεις και έχει κουραστεί την αβεβαιότητα άρα με την πρώτη ευκαιρία να βγει να κάνει αυτό που θέλει και καλά κάνει για να ζήσει και η οικονομία».

Αναφορικά με τις διακοπές των Ελλήνων, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ο Έλληνας θα κάνει διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο άρα από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου θα κάνει διακοπές στην Ελλάδα ο έλληνας σε οργανωμένο τουρισμό».