Η κακοκαιρία «Genesis» σφυροκοπά αρκετές περιοχές τις χώρας τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας αρκετά προβλήματα. Ισχυρές βροχές και περισσότεροι από 27.000 κεραυνοί έπεσαν έως το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις του meteo για ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα από την κακοκαιρία επεισοδίου βροχόπτωσης επιπέδου 4.

Πού έπεσαν οι περισσότεροι κεραυνοί

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς. Οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

iojoij

Με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά Άρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

IOjoioio

 

Τα φαινόμενα αστάθειας θα παραμείνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας για τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη.

Κατά διαστήματα θα παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται μέσα στη θάλασσα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται η ανατολική Θεσσαλία, η βόρεια και κεντρική Εύβοια (που είχε χτυπηθεί και νωρίτερα την Παρασκευή), η περιοχή των Σποράδων, η Χαλκιδική και το ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο.

Προς το Σάββατο το κύμα της κακοκαιρίας μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και σε τμήματα της Πελοποννήσου. Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις, αλλά όχι σημαντικές.

Η κακοκαιρία θα αρχίσει να περιορίζεται από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο καιρός θα είναι καλύτερος.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Από την κακοκαιρία την Παρασκευή, ζημιές προκλήθηκαν σε περιοχές του νομού Λάρισας. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκάλεσε η χαλαζόπτωση, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη. Στη Νίκαιας από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Εξάλλου, χειριστής εκσκαφέα ακινητοποιήθηκε σε συσσωρευμένα νερά, στα Βρασνά του δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Επιχείρησαν στο σημείο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Στην Αμφιλοχία, όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής.

Το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Κοζάνη, προβλήματα στην Κ. Αχαΐα

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Δήμο Κοζάνης.  Προβλήματα καταγράφονται στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτό να απορροφηθεί. Δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν ενώ αγροτικές πλατφόρμες αναποδογύρισαν από την καταρρακτώδη βροχή στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής προκαλώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης. Στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ όλα είναι πλημμυρισμένα μέχρι τον Πλατύκαμπο.

Προβλήματα καταγράφονται στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτό να απορροφηθεί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτης Κουνάβης.

Ο Δήμος με επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά, καθώς και να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Σε όλη τη χώρα οι κλήσεις που δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία λόγω της κακοκαιρίας ξεπέρασαν τις 100 σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη 16/6/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Κυριακή 12 Ιουνίου στη Θράκη, την ανατολική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Ιονίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει έως τους 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στη δυτική Ελλάδα αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Τετάρτη 15 Ιουνίου και την Πέμπτη 16 Ιουνίου επίσης γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές, όμως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα υπάρχουν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά και μόνο στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα σημειώσει μικρή πτώση.

Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

Με τη σειρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε νέα στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Genesis και περιέγραψε πώς αναμένεται να κινηθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, το Σάββατο (11/6) έντονα φαινόμενα θα αντιμετωπίσουν η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας, όπως επίσης η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα.

Τα φαινόμενα, όμως, από το βράδυ του Σαββάτου θα περιοριστούν, αλλά θα συνεχιστούν κατά τόπους και τις επόμενες ημέρες.

Όσο για την Αττική, κάποιες μπόρες αναμένονται το πρωί του Σαββάτου στα ανατολικά του νομού, ενώ το μεσημέρι ίσως κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες βροχές και καταιγίδες, χωρίς ωστόσο να έχουν ένταση.

Αντίθετα, η περιοχή της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί προσοχή. Αρχικά, τα ανατολικά του νομού και προς το μεσημέρι το κέντρο της πόλης και τα δυτικά θα έχουν έντονες καταιγίδες. Η εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.

Την Κυριακή (12/6) σύννεφα θα προκαλέσουν βροχές και μπόρες ανά διαστήματα στα ηπειρωτικά, ενώ καταιγιδοσύννεφα θα κάνουν την εμφάνισή τους σε Μακεδονία, Ήπειρο, βορειοδυτική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα είναι περίπου ίδια και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος.