Δύο ασθενείς που είναι εμπύρετοι και έχουν εξανθήματα, ο ένας στην Αθήνα και ο άλλος στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται για ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο βάσει της μεθοδολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςδεν εντάσσονται στην κατηγορία των ύποπτων κρουσμάτων, καθώς δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού.

Δείγματα από τους ασθενείς αυτούς εξετάζονται στο εργαστήριο του ΑΠΘ που έκανε τη γονιδιακή επιβεβαίωση του μοναδικού επίσημου κρούσματος του ιού στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Άννα Παππά το μοναδικό για την ώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέθηκε ανάμεσα σε πέντε δείγματα ενώ «ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά».

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παππά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κοροναϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ σημείωσε για την ευλογιά των πιθήκων πως «ανησυχητικό είναι ότι είναι αφρικάνικος ιός και πρέπει να ψάξουμε γιατί, αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη».

Ερωτηθείσα για το «πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο», η κ. Παππά απάντησε ότι «κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια». «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.