Η Μαρία Καρρά ήταν η τρίτη σύζυγος του Γιώργου Τράγκα, με τον οποίο έζησαν μαζί 22 ολόκληρα χρόνια, και όπως είχε πει ο ίδιος την είχε παντρευτεί τρεις φορές (μία με πολιτικό, μία με θρησκευτικό και μία στο Λας Βέγκας). Οι δυο τους ήταν αχώριστοι, καθώς η νυν χήρα βρισκόταν δίπλα του σε κάθε του βήμα. Μετά το θάνατο του «θείου Γιώργου», τον περασμένο Δεκέμβριο, έχοντας πολλές επιλογές για την τοποθεσία που μπορούσε να μείνει, λόγω των ακινήτων που διέθετε ο γνωστός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας σύζυγός της, αποφάσισε τελικά να ρίξει άγκυρα στο Μαϊάμι. Εκεί ο Γιώργος Τράγκας είχε αγοράσει μια υπερπολυτελή κατοικία, κατόπιν δικής της επιθυμίας. Είναι το σπίτι που της αρέσει περισσότερο απ’ όλα κι έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το μόνο αγκάθι μέχρι τότε ήταν οι διαφορές της με τους υιούς Τράγκα από τους δύο προηγούμενους γάμους του, τον Φρέντυ και τον Γιάννη, σχετικά με το μοίρασμα της περιουσίας.

Σε κάποιους φάνηκε περίεργο το πώς η χήρα Τράγκα πήρε αυτή την απόφαση, δηλαδή να μετακομίσει στο Μαϊάμι, τη στιγμή μάλιστα που δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το μοίρασμα της περιουσίας και από την πρώτη στιγμή είχαν γίνει γνωστές οι διαφορές με τους γιους του εκλιπόντος συζύγου της. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε την απόφαση να φύγει και να αφήσει όλα τα διαδικαστικά για τους δικηγόρους της.

Αρχικά, η Μαρία Καρρά και ο (μεγάλος γιος) Γιάννης Τράγκας φαίνεται να βρίσκονταν στο ίδιο «στρατόπεδο» και τους εκπροσωπούσε το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αγαπηνού. Τη θέση του είχε διαχωρίσει ο μικρότερος γιος, ο Φρέντυ, ο οποίος και εκπροσωπείται από το γραφείο του Θέμη Σοφού. Οι κληρονόμοι άρχισαν να ανταλλάσσουν εξώδικα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονταν αναφορές σε εταιρείες και ακίνητα που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστά και τα οποία άρχισε να ερευνά η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (σ.σ. η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από ανώνυμη καταγγελία και όσο ήταν ακόμη εν ζωή ο Γιώργος Τράγκας).

Οι ισορροπίες άλλαξαν με την ανακάλυψη της ιδιόχειρης διαθήκης του Γιώργου Τράγκα από το γραφείο του Θέμη Σοφού. Τότε, η χήρα Μαρία Καρρά ήρθε σε σύγκρουση με τον κ. Αγαπηνό, γιατί όπως υποστηρίζει ο τελευταίος, η μέχρι τότε πελάτισσά του δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη διαθήκης. Έκτοτε τη Μαρία Καρρά εκπροσωπεί η δικηγόρος Γεωργία Κούβελα.
Η δέσμευση όμως των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών του εκλιπόντος, με παραγγελία της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, έφερε και τους κληρονόμους μπροστά σε νέα δεδομένα. Κι αν περίμενε κάποιος ότι μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση θα «συμμαχούσαν» και θα αντιμετώπιζαν το όλο ζήτημα από κοινού, κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν φαίνεται.

Οι «τρεις ύποπτοι»

Το πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στον οικονομικό εισαγγελέα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν και οι καταθέσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες σε πρόσωπα από το συγγενικό περιβάλλον του Γιώργου Τράγκα, στενούς συνεργάτες του αλλά και στελέχη ελληνικών τραπεζών. Εμπλεκόμενη στην απόκτηση της περιουσίας φέρεται η τελευταία σύζυγός του, Μαρία Καρρά, καθώς υπάρχουν κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ συμμετείχε ως μέτοχος σε επιχειρήσεις του. Εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται και τρεις στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα όσο και στη μεσολάβηση και διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά και την αγορά ακινήτων κ.λπ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή των παιδιών του στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, αλλά και στην όλη διαδικασία απόκτησης της περιουσίας.
Τις επόμενες ημέρες ωστόσο ο οικονομικός εισαγγελέας θα αρχίσει να καλεί πρόσωπα να καταθέσουν. Μετά την εξέλιξη της δέσμευσης της περιουσίας, κανείς από τους κληρονόμους του δεν μπορεί να προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς, γιατί τότε θα βρεθούν κατηγορούμενοι με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Πάντως, αναμένεται άμεσα οι κληρονόμοι του Τράγκα να ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα κατά της δέσμευσης της περιουσίας του.

Στο μεταξύ η Γεωργια Κούβελα, η δικηγόρος της Μαρίας Καρρά, που μίλησε στην εκπομπή «Love it», υποστήριξε πως δεν έχει γίνει καμία δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και δεν έχει στα χέρια της κανένα πόρισμα. «Τα όσα γράφονται στον Τύπο και αναπαράγονται σε τηλεοπτικές εκπομπές περί αμύθητης πλήρους περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, στην οποία προσδιορίζουν το εξωπραγματικό ποσό των 100.000.000, ευρώ είναι παντελώς ανυπόστατα. Αυτοί που αναπαράγουν αυτές τις αναπόδεικτες πληροφορίες εξυπηρετούν κατ’ εμέ αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες Όταν και εφόσον μας κοινοποιηθεί το πόρισμα που αναφέρεται μάλιστα και στα δημοσιεύματα της αρμόδιας Αρχής και πληροφορηθούμε το ακριβές περιεχόμενο, εξυπακούεται ότι θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα των Αρχών. Δεν έχει γίνει καμία δέσμευση περιουσίας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η μέχρι τώρα περιουσία του δημοσιογράφου και εκδότη, που έχει γίνει γνωστή, περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικές θυρίδες στο Μονακό και εκτιμάται σε πάνω από 100.000.000 ευρώ. Μιλώντας ωστόσο χθες στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στενός συνεργάτης του Γιώργου Τράγκα, ανέφερε ότι σε συζήτησή τους για το πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει το κόμμα που είχε δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα, «Ελεύθεροι άνθρωποι», οικονομικά, ο εκλιπών του είχε αποκαλύψει ότι είχε 78.000.000 ευρώ σε μετρητά. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι ο εκλιπών τού είχε δώσει έγγραφο με το οποίο έβγαζε τη σύζυγό του Μαρία Καρρά από την οικονομική διαχείριση του κόμματος. Δεσμεύτηκε μάλιστα να προσκομίσει τα στοιχεία στην ίδια εκπομπή.

«Ποιοι έπρεπε να ελέγξουν το Πόθεν Έσχες και γιατί δεν το έκαναν;»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σχετικά με τις αποκαλύψεις για την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, αλλά και την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας. «Οι δημόσιοι λειτουργοί που ευθύνονται για τη συγκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά. Η κατακραυγή δεν είναι Δικαιοσύνη, ούτε υποκαθιστά τους θεσμούς», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής μέσω Twitter.
«Με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) δεσμεύτηκαν προ ημερών το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων του εκλιπόντος δημοσιογράφου, εκδότη και αρχηγού πολιτικού κόμματος Γιώργου Τράγκα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτιμώνται πάνω από 100 εκατ.
Η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστή, περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικές θυρίδες στο Μονακό και αυτοκίνητα. Τα ακίνητα είναι δύο στη Μύκονο, δύο στην Πολιτεία, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Ακόμη, περιλαμβάνει διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν».
Και συνεχίζει: «Ο εκλιπών ως δημοσιογράφος υποχρεούτο να υποβάλλει ετησίως δήλωση “πόθεν έσχες”. Τη δήλωση αυτή κάποιοι επί σειρά ετών είχαν υποχρέωση να ελέγχουν για τυχόν παρανομίες και παρατυπίες. Αυτό προφανώς δεν έγινε ορθά και επαρκώς, είτε από ακουσίως πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, είτε από δόλο. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν εκ των πραγμάτων ευθύνες του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Ποιοι κρατικοί φορείς και ποια φυσικά πρόσωπα έλεγξαν διαχρονικά τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Γιώργου Τράγκα;
- Ποιες θα είναι οι πειθαρχικές και νομικές επιπτώσεις σε εκείνους που με σκανδαλωδώς ανεπιτυχή τρόπο απέτυχαν να ελέγξουν ορθά και επαρκώς τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Γιώργου Τράγκα;».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 4 Ιουνίου 2022