Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά που ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα και έφτασε στο Πανόραμα Βούλας, αλλά και στη Βάρη, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις. 
Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στη φωτιά στη Βούλα 

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες, κυρίως σε δύσβατη περιοχή, αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης, ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής, θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Συνολικά, επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Kρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος. 

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα, ενώ απείλησε και τη Βάρη, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Αρχών που έσπευσαν να εκκενώσουν περιοχές τις οποίες πλησίασαν οι φλόγες.

Οι άνεμοι έκαναν το έργο της κατάσβεσης δύσκολο, καθώς έπνεαν σε έναση έως και 8 μποφόρ, προκαλώντας τη γρήγορη επέκταση του μετώπου.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει». Επίσης, ανακλήθηκαν οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο  Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα». Επιστρέφουν δε τόσο οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές», διαβεβαίωσε.

Πύρινο μέτωπο σχηματίστηκε στο πεδίο βολής της Σχολής Ευελπίδων, όπου έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, στη μάχη έπεσαν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

-Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων

-Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Τροχαίας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Νέου Κουβαρά που είχε διακοπεί, λόγω φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως νωρίτερα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν ένα γηροκομείο με 300 τρόφιμους, το Παιδικό Χωριό S.O.S. της Βάρης, καθώς και οι οικισμοί Ν. Κάλυμνος, Χέρωμα, Εξοχή και Δίλοφο. Δύο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. 

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Ακόμη, η εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, μετά την επέκταση της φωτιάς στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό, στην περιοχή Πουρνάρι. Οι συνθήκες στην περιοχή είναι αποπνικτικές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος στο βουνό που δεν ξέρει τι να κάνει, ενώ κάηκαν κάποια σπίτια που βρίσκονται πάνω από την οδό Έκτορος ήδη έχουν πιάσει φωτιά, όπως και στο τέρμα Θεσσαλίας.

Τα μέσα πυρόσβεσης ενισχύονται για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα στο Πανόραμα Βούλας στην Αττική. Ρεπορτάζ - βίντεο: Δημητρης Γιαννακοπουλος.

Δημοσιεύτηκε από parapolitika.gr στις Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022

Το χρονικό: 

Ενισχύσεις από Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, ήρθαν πυροσβεστικές δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βούλα. Οι ίδιες πληροφορίες διευκρίνισαν ότι οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες από κάθε περιφέρεια και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν πιο δύσκολες τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού.

Φωτιά στη Βούλα: Έχουν καεί τέσσερα σπίτια


Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά με εναέρια και επίγεια μέσα.
fw__4_
fw__5_
fw__6_
fw__3_

Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη απέναντι στις φλόγες με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.


fw

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

oi
fw__1_
fw__2_
fwtia__1_
fwtia__2_
fwtia__3_
fwtia__4_
fwtia__5_
fwtia__6_
fwtia__7_
fwtia__8_
fwtia__9_
fwtia__10_
fwtia__11_
fwtia__12_
fwtia__13_
fwtia__14_
Δημοσιεύτηκε από Θανάσης Καλύβας στις Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022