Ένα τρομακτικό δίκτυο εκβιασμών και λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων αρχίζει σιγά σιγά και διαφαίνεται πίσω από το σημείωμα αυτοκτονίας του 50χρονου γυμναστή, Γιώργου Παπαναούμ, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο γυμναστήριό του στην οδό Γαμβέτα στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη. O Παπαναούμ είχε αναρτήσει μήνυμα στο facebook μέσω του οποίου αποκάλυπτε την απάτη την οποία υπέστη από την ερωμένη του, μία γυναίκα που γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια, με την οποία όμως είχε συνάψει παράνομο δεσμό τους τελευταίους μήνες. Η γυναίκα αυτή με το όνομα Ράνια, σύμφωνα με το μήνυμα, του πήρε 400.000 ευρώ, ενώ άλλες 90.000 τις της είχε δώσει μόνος του. Αυτός όμως δεν ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα. Παράλληλα πάντως με αυτή την ανάρτηση, ο Παπαναούμ φέρεται πως είχε στείλει και ένα email σε συνολικά 24 παραλήπτες, το οποίο ήταν σχεδόν ίδιο με την ανάρτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περιλάμβανε μόνο τη φωτογραφία ταυτότητας της γυναίκας-αράχνης, ενώ άλλες υπογραμμίζουν πως ήταν επίσης συνημμένο ένα «ροζ βίντεο», με απροσδιόριστο ως προς την ταυτότητα των πρωταγωνιστών περιεχόμενο.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός πως οι παραλήπτες του mail ήταν μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο MET, στο οποίο διαδραματίστηκε ο καταγγελλόμενος βιασμός της Γεωργίας Μπίκα, τουλάχιστον δύο ποδοσφαιρικά σωματεία, ένα δικηγορικό γραφείο, μία εταιρεία πώλησης προϊόντων και άλλες επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες επιλογές παραληπτών μοιάζουν τυχαίες έως ένα βαθμό και οι Αρχές προχωρούν ήδη στην εξέταση όλων των στοιχείων. Άλλωστε, μετά την παραγγελία διερεύνησης της υπόθεσης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση το οικείο τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής έχουν κινητοποιηθεί, προχωρώντας στην κατάσχεση και εξέταση των ηλεκτρονικών συσκευών επικοινωνίας του Γιώργου Παπαναούμ.

Οι Αρχές θα εξετάσουν και τις αναφορές που θέλουν το γυμναστή να ήρθε σε επικοινωνία με τον πρώην σύζυγο της ερωμένης του, της γυναίκας που κατ’ αυτόν τον ώθησε στην αυτοκτονία. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Live News» του Mega, ο Παπαναούμ έστειλε sms στον πρώην σύζυγο της μοιραίας γυναίκας: «Τον άνθρωπο αυτόν δεν τον γνώριζα. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης που μου έστειλε ένα μήνυμα. Το άνοιξα και διάβασα: “Εγώ αυτοκτόνησα αλλά εσύ μπες και κοίτα…” και μου έλεγε να τσεκάρω κάποια πράγματα στο διαδίκτυο, για έναν φίλο μου, για την πρώην γυναίκα μου… Δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Τον πήρα πίσω, αλλά δεν απάντησε. Του έστειλα μετά μήνυμα ότι εγώ δεν έχω να κοιτάξω κάτι, αλλά αν ήθελε να μιλούσαμε. Δεν τον ήξερα. Δεν ήξερα καν τον αριθμό του. Δεν έχω ιδέα για τα υπόλοιπα», αναφέρει ο άντρας.

Πολύ σημαντικό μπορεί να κριθεί το γεγονός πως τα δύο φαινομενικά πανομοιότυπα ντοκουμέντα, τα οποία αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τις τελευταίες σκέψεις του Γιώργου Παπαναούμ, δεν είναι απολύτως όμοια. Το κείμενο που επισυνάφθηκε στο e-mail που εστάλη σε 24 παραλήπτες φανερώνει κάτι παραπάνω από το κείμενο το οποίο ο 50χρονος γυμναστής ανάρτησε στο προφίλ του στο facebook. Συγκεκριμένα από την ανάρτηση απουσιάζει μία μικρή πρόταση: «Δυστυχώς εγώ είμαι αυτός που πρέπει να πληρώσει αυτό (σ.σ. εκτιμάται πως λείπει το άρθρο «το») τίμημα», έγραψε στο facebook, όμως στο e-mail η πρόταση συνεχίζεται και αναφέρει: «της απώλειας της ζωής μου». Διαφορές όμως υπάρχουν και στην εισαγωγή του e-mail σε σχέση με την ανάρτηση. Από τη μία το mail ξεκινάει: «Λίγο πριν δώσω τέλος στο δράμα που περνάω, θεωρώ υποχρέωσή μου να μάθουν όλοι ότι αυτό το όνομα (σ.σ. αναφέρει το όνομα της γυναίκας) με οδήγησε να βάλω τέλος στη ζωή μου». Από την άλλη η ανάρτηση του Παπαναούμ ξεκινάει απευθείας με το όνομα της εν λόγω γυναίκας, συνεχίζοντας με τη δεύτερη πρόταση, όπου ξεκινά να εξιστορεί τα όσα του έχουν συμβεί.

Η υπόθεση έχει αναμφίβολα πολλές σκοτεινές διαδρομές και δεν είναι διόλου τυχαίο πως κάθε μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα-αράχνη φέρεται να είναι ιδιοκτήτρια κεφαλαιουχικών εταιρειών, με κάποιες από αυτές να έχουν έδρα τη Βουλγαρία. Οι ΙΚΕ, όπως αποκαλούνται αυτές οι εταιρείες, είναι μία νέα σχετικά μορφή εταιρειών των οποίων το κεφάλαιο μπορεί να είναι και μηδενικό. Έτσι μία ΙΚΕ μπορεί να μείνει και χωρίς καθόλου κεφάλαιο, π.χ., μετά από απρόβλεπτη μείωση κεφαλαίου, χωρίς αυτό αυτομάτως να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εταιρεία, π.χ. όταν έχει ακόμα εξωκεφαλαιακές εισφορές.

«Δεν είχαμε χωρίσει» λέει η χήρα

Την ίδια στιγμή, η οικογένεια του Παπαναούμ βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Ειδικά, η σύζυγός του βρίσκεται σε σύγχυση μετά τα όσα έχουν προκύψει, υπογραμμίζοντας επίσης πως οι αναφορές πως εκείνη και ο γυμναστής είχαν χωρίσει είναι ανακριβείς: «Ό,τι γράφει ο Γιώργος, ό,τι αναφέρει ο Γιώργος, αυτό είναι. Εγώ είμαι σύζυγός του, δεν είμαι ούτε η πρώην ούτε τίποτα άλλο. Αυτό που γνώριζα εγώ είναι ό,τι γίνεται μέσα στο σπίτι μου, μόνο αυτό ξέρω. Έξω από το σπίτι μου δεν ξέρω τίποτα, δεν ενδιαφέρομαι για κάτι άλλο», είπε αρχικά, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως δεν γνώριζε ούτε για την εξωσυζυγική σχέση του άντρα της: «Ξέρω πολύ καλά ότι ο Γιώργος δεν ήταν καλά. Για να αναρτήσει αυτό το ποστ σημαίνει ότι έγινε κάτι», είπε η χήρα του γυμναστή, η οποία κατάγεται από τις Φιλιππίνες.

Είχε κάνει άλλες δύο απόπειρες μέσα σε 15 ημέρες

Οι δύσκολες στιγμές για τον αυτόχειρα πατέρα τριών παιδιών φαίνεται πως ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες και εντάθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μάλιστα μέσα σε διάστημα 15 ημερών πριν από το απονενοημένο διάβημα, δύο κοντινοί του άνθρωποι απευθύνθηκαν στο οικείο αστυνομικό τμήμα, εκφράζοντας το φόβο τους πως ο Παπαναούμ θα προχωρούσε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Η πρώτη παρέμβαση σημειώθηκε 15 ημέρες πριν από το θάνατό του, όταν ένας φίλος του ειδοποίησε τις Αρχές για το συμβάν. Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος φίλος του Παπαναούμ κάλεσε και πάλι τις Αρχές και τις απέτρεψε να εμφανιστούν, καθώς η κρίση αποσοβήθηκε. Η δεύτερη σημειώθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν από το θάνατο του γυμναστή. Εκείνη τη φορά ήταν μία φίλη του 50χρονου που ειδοποίησε τις Αρχές. Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του Παπαναούμ, με τη σύζυγό του όμως να τους καθησυχάζει λέγοντας πως όλα είναι εντάξει και πως δεν συντρέχει λόγος κινητοποίησης.

Ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου θα καταθέσει όλα όσα του εκμυστηρεύτηκε ο γυμναστής

Συγκλονίζει πάντως η πληροφορία πως ο δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην περιβόητη υπόθεση της Πάτρας, ήταν φίλος του αυτόχειρα γυμναστή και μάλιστα πριν από μία εβδομάδα περίπου ο Γ. Παπαναούμ τον είχε καλέσει στο τηλέφωνο για να αναλάβει την υπόθεση της απάτης σε βάρος του! Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Live News» του Mega, υπογράμμισε πως μίλησαν για περίπου 20 λεπτά, αντιλήφθηκε πως ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, τον συμβούλεψε να κινηθεί νομικά και μάλιστα έκλεισαν ραντεβού για την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουνίου, επειδή ο δικηγόρος απουσίαζε στην Αθήνα για την υπόθεση της Πάτρας! «Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, εργατικός, πολύ δημοφιλής, γιατί ήταν άριστος στις κοινωνικές του σχέσεις με τους πάντες και ένα πρόσωπο βαθύτατα θρησκευόμενο. Κατάλαβα ότι τον βασάνιζε κάτι όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Άκουσα έναν άνθρωπο πολύ ταραγμένο, μου είπε ότι ήταν απελπισμένος. Δεν έχω λόγια, αληθινά δεν το περίμενα».

Πώς εμπλέκεται η Ράνια στο πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Λίγο ακόμη φως τόσο στην υπόθεση της αυτοκτονίας του Γιώργου Παπαναούμ όσο και στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, τις οποίες ο γυμναστής συνέδεσε κατά κάποιον τρόπο, έριξε ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: «Το άτομο που φέρεται να κατονομάζεται ως το άτομο που οδήγησε τον 50χρονο στην αυτοκτονία είναι η μητέρα μίας κοπέλας που συμμετείχε στο επίμαχο πάρτι της Πρωτοχρονιάς με το φερόμενο βιασμό της κυρίας Μπίκα», τόνισε ο γνωστός νομικός, κάτι το οποίο όπως φαίνεται προκύπτει και από την πρώτη κατάθεση της ίδιας της Γεωργίας Μπίκα. Η 24χρονη είχε δηλώσει στο ΤΑ Λευκού Πύργου κατά την περασμένη Πρωτοχρονιά πως κατά την πρώτη έξοδο από το ξενοδοχείο, συνοδευόμενη από 17χρονη φίλη της, συναντήθηκε με τη μητέρα της φίλης της, η οποία βρέθηκε στο ξενοδοχείο για να παραλάβει τις δύο κοπέλες: «Περίπου στις 4:00 της 1ης Ιανουαρίου 2022 έφυγα από το πάρτι μαζί με την ανωτέρω φίλη μου και κατεβήκαμε στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου μας ανέμενε η μητέρα της φίλης μου για να την πάρει. Μου πρότειναν κι εμένα να πάω μαζί, πλην όμως αρνήθηκα καθώς δεν ήθελα να αφήσω το αυτοκίνητό μου εκεί», είχε καταθέσει η 24χρονη.

Δεν γνωρίζω τίποτα απ’ όσα λέγονται

Για την υπόθεση της αυτοκτονίας και όσα καταγράφηκαν στο σημείωμα από το γυμναστή κλήθηκε να δώσει απαντήσεις η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, η οποία μιλώντας στο Star ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τόσο καλά την εν λόγω γυναίκα και πως δεν είχε εικόνα για τα όσα ισχυρίζεται ο Παπαναούμ: «Είναι κρίμα να “φύγει” κάποιος έτσι! Έχω διαβάσει την είδηση, όμως δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό και ούτε έχει κάποια σχέση με εμένα η υπόθεση! Το τι μπορεί να γίνεται στο σπίτι του καθενός… Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που γράφονται γιατί δεν γνωρίζω προσωπικά τη μητέρα της. Όσον αφορά στη φίλη μου, αν υπονοεί κάτι τέτοιο, δεν μου έχει δώσει ποτέ κάποιο σημάδι! Προσωπικά όμως δεν την (σ.σ. τη μαμά της φίλης της) ξέρω καλά, μόνο την κόρη της. Φυσικά και συνδέουν εμένα, όμως όποιος θέλει μπορεί να ψάξει εάν θεωρεί ότι μπλέκομαι σε κάτι τέτοιο! Και είμαι καθαρή!» είπε η νεαρή γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό της κατά το ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά στο ξενοδοχείο MET.

Του Σπύρου Δαρσινού

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 3 Ιουνίου 2022