Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ο νέο Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, κατατέθηκε η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού που θεσπίζει την επαγγελματική διαιτησία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για μία «βαθιά τομή στα θεμέλια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», εκτίμησε ότι οι συνθήκες για το βήμα αυτό έχουν ωριμάσει και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα γενναίο βήμα, διότι η δημοφιλία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, αλλά και η καχυποψία τους απέναντι στο υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου, οφείλεται μεταξύ άλλων και στις παθογένειες της διαιτησίας».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι πρέπει «... να παραδειγματιστούμε από προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου, όπως η Αγγλία. Ένα περιβάλλον που έχει καθιερώσει την επαγγελματική διαιτησία και προσφέρει κάθε χρόνο ένα εξαιρετικό θέαμα, βασισμένο εξ ολοκλήρου στην αγωνιστική ποιότητα των ομάδων».

Επίσης, επισήμανε ότι «για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας, το σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας θα κατοχυρώνεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Τα τρία άρθρα που περιλαμβάνει η τροπολογία

* Για τον «Ειδικό Κανονισμό Επαγγελματικής Διαιτησίας Ποδοσφαίρου», που καταρτίζεται αποκλειστικά από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας

* Για τα «Κωλύματα εγγραφής μέλους αθλητικού σωματείου», όπου καταργείται το κώλυμα των μετόχων, εταίρων, διαχειριστών και μελών Δ.Σ. Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας για τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου

* Για την παράταση, έως τις 31/12/2022, της προθεσμιας εναρμόνισης των Καταστατικών αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών με τις προβλέψεις των αθλητικών νόμων.

Ο κ. Αυγενάκης, τόνισε πως η ρύθμιση εφαρμόζεται από την έναρξη της αμέσως επόμενης αγωνιστικής περιόδου των εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης κατά της «χειραγώγησης», επανέλαβε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και «κυρίως, να ωριμάσουν και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αναφέρομαι στην Ομοσπονδία και σε αρκετούς -όχι όλους- τους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών κλαμπ ώστε να αφήσουν αυτά που θεωρητικά τους χωρίζουν και να δούμε την μεγάλη εικόνα, την μεγάλη ανάγκη βελτίωσης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θέλουμε, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταθέσει ο καθένας την δική του εμπειρία, την τεχνογνωσία να βάλουμε υψηλούς στόχους και να βοηθήσουμε όλοι για την πρόοδο, την πραγματική πρόοδο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».