Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί και μόνο μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). 

Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας σε άλλες περιοχές  θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και επιπλέον την περιοχή προέλευσης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφαση (149/2022) δικαίωσε τον «Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» και ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2018 που αφορούσε στο σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς  με την ονομασία «Kalamata». Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και παρά το γεγονός ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης. Παράλληλα, σημείωναν πως η ένδειξη είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.

Το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας κρίνοντας πως δεν ελήφθησαν υπόψη οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η  Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με την ίδια απόφαση οι σύμβουλοι Επικρατείας αναγνώρισαν την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.