Σε έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή, πριν και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ξεναγήθηκε σήμερα (Δευτέρα 30-5-2022) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμαριά, ενώ θεμελίωσε και το “Πάρκο Αισθήσεων” για άτομα με αναπηρίες.

Το νεόδμητο 23ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Βυζαντίου, το οποίο για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του και θα παραδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη σχολική κοινότητα, αποτέλεσε το πρώτο σταθμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Καλαμαριά, τιμώντας και ευλογώντας μέρος των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο δήμος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αφορμή για την επίσκεψη του Παναγιώτατου αποτέλεσε η μοναδική έκθεση φωτογραφίας, που στήθηκε προς τιμήν του κ.κ Βαρθολομαίου και αφορά εικόνες από την Μικρασιατική καταστροφή, πριν και μετά, ‘ένα μοναδικό φωτογραφικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού που επιμελήθηκε το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε το σχολείο, δίνοντας ευχές για τη νέα σχολική χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσει, ενώ ξεναγήθηκε στο χώρο της έκθεσης από το δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και τον πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ανανία Τσιραμπίδη.

m

Κατά την ξενάγηση του στην έκθεση, συνοδεία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ιερέων της περιοχής , τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους φορέων της πόλης, μελών του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου, που έσπευσε να δει και σήμερα από κοντά τον Παναγιώτατο.

Ο κ.κ Βαρθλομαίος εμφανίστηκε βαθιά συγκινημένος από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της έκθεσης για τη Μικρασιατική καταστροφή, δείχνοντας παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον και για τις τρεις ενότητές της, που αφορούσε τη ζωή σε περιοχές της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, εικόνες από την καταστροφή και το ξεριζωμό των Ελλήνων, αλλά και τη ζωή τους μετά.

oi__2_

Δαρδαμανέλης: “Η ιστορία δεν αλλάζει, ούτε διαγράφεται”

Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν και σήμερα τον Παναγιώτατο ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς στο νεοαναγειρόμενο 23ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο άνοξε για να υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο, φιλοξενείται η σπάνιας ιστορικής και συναισθηματικής αξίας φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής»,του Δήμου Καλαμαριάς, την οποία έχει οργανώσει σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού. «Εποχή» Μικράς Ασίας, μία εποχή ακμής, κοσμοπολίτικης ζωής, ελεύθερου πνεύματος και υψηλής κουλτούρας. Όλα αυτά μέσα από τις ανέκδοτες φωτογραφίες, σε μία έκθεση που ετοιμάστηκε προς τιμή σας» τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης.

Μιλώντας μάλιστα για την έκθεση φωτογραφίας, είπε, ότι αναδεικνύει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, και πρόσθεσε για την οποία, συνέχισε ο ίδιος “γνωρίζουμε καλά ότι δίνετε τον δικό σας αγώνα, μέσα από τη σπουδαία διακονία σας και τους λόγους αγάπης, που πάντα εκφωνείτε. Η ιστορία δεν αλλάζει, ούτε διαγράφεται. Το μέλλον όμως μας ανήκει και μπορούμε να το διαμορφώσουμε βασιζόμενοι στον αμοιβαίο σεβασμό”.

Με ένα δένδρο ελιάς έδωσε την ευλογία του

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές “ΣυΖωή”, “Στοργή” και Συνδρόμου Down στο χώρο του πρωτότυπου πάρκου αισθήσεων, το “Sensory Park” το οποίο θεμελίωσε ο κ.κ Βαρθολομαίος, φυτεύοντας συμβολικά ένα δέντρο ελιάς.

Τα παιδιά με τους συνοδούς τους έσπευσαν να φιλήσουν το χέρι του Παναγιώτατου, ζητώντας την ευλογία του, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στο χώρο στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου, Ροδοπόλεως, Μικρουλέα και Δρακοπούλου, για να τον συναντήσει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημερώθηκε από το δήμαρχο Καλαμαριάς για το πάρκο που θα λειτουργήσει προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, καθώς θα συνδυάζει την αφή, την ακοή και την όραση, ενώ έδειξε εντυπωσιασμένος για το γεγονός ότι ένα δημόσιο έργο θα στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους. «Σας συγχαίρω για την κοινωνική σας ευαισθησία που έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτούς τους ανθρώπους. Το έργο σας κ. δήμαρχε εμπνέει και σας εύχομαι να είστε πάντα άξιος» δήλωσε ο κ.κ Βαρθολομαίος.

ahxv__2_
ahxv__1_

H μαρμάρινη πλάκα θεμελίωσης του Sensory park

patriarxis
km
Πηγή: Φως Φαναριού