Η Σερβία επιχειρεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από την αναγνώριση των σχισματικών. Η Βόρεια Μακεδονία «βολεύεται» από την απόφαση του κ.κ. Βαρθολομαίου, αλλά απώτερος στόχος παραμένει η αυτοκεφαλία. Η Βουλγαρία αντιδρά για την ονομασία της νέας Εκκλησίας. Η Ελλάδα ελπίζει να μην προβληθεί το όνομα ως βάση για συνεννόηση, ενώ η Ρωσία αναζητά τρόπους αντίδρασης σε μια περιοχή στην οποία όλα ανατράπηκαν σε βάρος της. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Άγιoν Όρος, με τη Μόσχα να επιχειρεί με ακατανόητα δημοσιεύματα να «ρίξει λάδι στη φωτιά», προβάλλοντας αυτή τη φορά τη δήθεν ειλημμένη απόφαση του Φαναρίου και της ελληνικής κυβέρνησης για απελάσεις Ρώσων μοναχών.

vartholomaios
Ρώσοι εκκλησιαστικοί παράγοντες σε δηλώσεις τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS έφτασαν σε σημείο να υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέδιο από τον κ.κ. Βαρθολομαίο για μείωση του αριθμού των Ρώσων στον Αθω και για αυστηρούς ελέγχους, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα έντασης. Αυτές τις πληροφορίες τις συνδυάζουν με όσα συμβαίνουν στην υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου (η οποία φέρεται να έχει επαφές με παρακρατικούς Ρώσους) και βεβαίως με τη δημιουργία Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Να σημειωθεί επίσης ότι το κλίμα τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί μετά την απόδοση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει ζητήσει από τους πιστούς της να μην επισκέπτονται το «περιβόλι της Παναγιάς». Από την πλευρά του, το Φανάρι δεν επιθυμεί να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς και αυτό που το ενδιαφέρει περισσότερο είναι το Άγιoν Όρος να μείνει έξω από τις όποιες αντιπαλότητες.

Τα ανοιχτά θέματα

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και έχουν να κάνουν με:

  • Τις παρεμβάσεις των ξένων, είτε με χρηματοδοτήσεις έργων είτε με δωρεές αντικειμένων.
  • Τις επισκέψεις οικονομικών αλλά και πολιτικών παραγόντων, με σκοπό την ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων και μονών.
  • Την παρουσία παρακρατικών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μονή Εσφιγμένου.
  • Την απόδοση της υπό κατάληψη μονής στην κανονική κοινότητα. Ενώ θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτή και το κονάκι, που επίσης τελεί υπό κατάληψη στις Καρυές.
  • Τους ελέγχους στο σύνολο των προσκυνητών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κλοπών.
Για όλα αυτά υπάρχουν σκέψεις και σχέδια που θα συζητηθούν με τη διοίκηση του Αγίου Όρους και την Επιστασία

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί και με την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, την οποία έχει αποδεχθεί και επίσημα το Πατριαρχείο της Σερβίας. Την ανακοίνωση για την αυτοκεφαλία έκανε ο Πατριάρχης Πορφύριος μετά το συλλείτουργο που τελέστηκε στα Σκόπια. Ο κ. Πορφύριος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, κ. Στέφανο, χωρίς όμως την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, άφησε να εννοηθεί ότι αυτός θα αποδώσει την αυτοκεφαλία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στέφανου, ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία Βαρθολομαίου.

Οι υποψήφιοι:

Από τη Χαλκίδα πιθανότατα ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος

Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Χαλκίδος, Νικηφόρος Ευσταθίου, θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος. Πρόκειται για έναν κληρικό με σπουδαίο έργο, αλλά και ήθος, το οποίο φαίνεται να έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Νικηφόρος γεννήθηκε στις Ροβιές το 1967 και θεωρείται από τις σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Προς το παρόν -εκτός του Νικηφόρου- έχει «κλειδώσει» και ο υποψήφιος για τη νέα Μητρόπολη Αγρινίου, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, Δαμασκηνός Κιαμέτης. Για τη νέα Μητρόπολη Μεσολογγίου, από σοβαρούς εκκλησιαστικούς κύκλους προωθείται ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αιτωλίας, Επιφάνιος Καραγεώργος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητών του εμβολίου, οι οποίοι απέτρεπαν τον μακαριστό Κοσμά από τη διασωλήνωση. Μια ενδεχόμενη εκλογή του Επιφάνιου, σύμφωνα και με τοπικούς παράγοντες, θα μειώσει και τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η διχοτόμηση της μητρόπολης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρούσα φάση δέχεται θετικές εισηγήσεις, τις οποίες αξιολογεί.

mitropolitis_xalkidos
Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Χαλκίδος, Νικηφόρος Ευσταθίου

Άνθιμος

Επιστολή στη Μενδώνη για τον σταυρό στη Ροτόντα

Να αποκατασταθεί ο σταυρός στη Ροτόντα, ο οποίος είχε καταστραφεί από σεισμό το 1951, ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος. Όπως τονίζει, η τοποθέτηση του σταυρού αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ορθής ιστορικής πληροφόρησης του λαού, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη βίαιη μετατροπή του χριστιανικού ναού από τον κατακτητή σε μουσουλμανικό τέμενος. «Η ύπαρξη μόνο του μιναρέ, συμβόλου της μουσουλμανικής θρησκείας, δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι το κτίσμα απετέλεσε ή αποτελεί και τώρα μόνο μουσουλμανικό θρησκευτικό χώρο λατρείας. Βεβαίως, κανένας γνώστης της Ιστορίας δεν μπορεί να αρνηθεί και να λησμονήσει τη βίαιη μετατροπή του ιερού ναού από τον κατακτητή σε μουσουλμανικό τέμενος για 422 χρόνια (1590-1912). Αλλά το μνημείο για 1.200 χρόνια και πλέον (390- 1590) διετέλεσε χριστιανικός ναός και μάλιστα μητροπολιτικός», αναφέρει, επισημαίνοντας πως ο σταυρός υπήρχε στη στέγη από την απελευθέρωση της πόλεως, το 1912, μέχρι το 1951, οπότε και καταστράφηκε από κεραυνό.

mitropolitis_anthimos
O μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος

«Τζουμχουριέτ»

«Βανδαλισμοί», δεν θα δει το 2050 η Αγία Σοφία

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να έχει δεσμευτεί στη διεθνή κοινότητα ότι η Αγία Σοφία δεν θα υποστεί ζημιές, ωστόσο τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες στο εσωτερικό της Τουρκίας για βανδαλισμούς. Μάλιστα, σε άρθρο της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» επισημαίνει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βανδαλισμού στο εσωτερικό του ναού, προβλέποντας πως η «η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050». Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας επισήμαναν ότι στο μπαϊράμι πριν από μερικές εβδομάδες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες. Οπως αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμα, ακόμα και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους αρκεί για να προκαλέσει φθορά. Με τους βανδαλισμούς έχει ασχοληθεί και ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι, ο οποίος αναρτά συχνά φωτογραφίες που δείχνουν πώς αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι το ιστορικό μνημείο.