Με τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τους εκπροσώπους της Μικτής Επιτροπής του JSF/F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, ολοκληρώθηκε η παρουσία των τελευταίων στην Ελλάδα που από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΕΑ, όπου και έγινε και η βασική δουλειά «επί του πεδίου».

Ο Αρχηγός συνάντησε στο γραφείο του τον Συνταγματάρχη Richard P. Carver και την (πολιτική υπάλληλο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ) Jessica Danyo, παρουσία και του Ακολούθου Αμύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πλοιάρχου Michael E. Biery USN και του επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation/ODC) Συνταγματάρχη Kelly MacDonald.

2

Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης συναντήσεως, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, συζητήθηκαν:

  • Οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35
  • Το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής παραδόσεων και εκπαιδεύσεως του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Το πλαίσιο υποστηρίξεως των F-35, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρετήσεώς τους.

Πέραν των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη των προηγμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των F-35 ως μαχητικών 5ης γενιάς, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενισχύσεως τόσο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, όσο και της συνεργασίας της Ελλάδος με άλλα κράτη, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 τόσο διμερώς όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και άλλα θέματα υλοποιήσεως του προγράμματος ως προς την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.

4

Συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, η εδώ παρουσία της Επιτροπής για το F-35 αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με την ελληνική πλευρά και ιδίως με το ΓΕΑ για τη σύνταξη και υποβολή από ελληνικής πλευράς προς την αντίστοιχη αμερικανική της «Επιστολής Αιτήσεως» (Letter of Request/LOR), που αποτελεί απαραίτητη Ομοσπονδιακή υποχρέωση από πλευράς των ΗΠΑ, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές της να αποδεσμεύουν όλες τις απόρρητες κατά τα άλλα πληροφορίες για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που ενδιαφέρει τον ξένο – κράτος-πελάτη.

Αν λοιπόν η LOR υποβληθεί, όπως ελπίζεται λόγω και της τεράστιας εμπειρίας της Π.Α. στον τομέα αυτό, εντός του προσεχούς Ιουνίου ή έστω αρχές Ιουλίου 2022, κάτι τέτοιο θα αποτελεί ένα ρεκόρ για την ελληνική πλευρά αλλά και για τους αμερικανούς, με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι από την πλευρά τους να επιδιώξουν να δώσουν την επίσημη απάντησή τους ως το τέλος του έτους, κάτι που επίσης θα αποτελεί χρόνο-ρεκόρ, συμφώνως με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές που ρωτήσαμε.