Ρουλα_Πισπιριγκου_9
Ελλάδα

Πάτρα: Νέες διώξεις αναμένονται για τους θανάτους των παιδιών - Οι «βασανιστικές ώρες» της Πισπιρίγκου και οι ελπίδες για αποφυλάκιση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του pelop, μετά τις καταθέσεις Τσάκωνα-Τσιόλα είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν νέες διώξεις, κακουργηματικού αλλά πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ατόμων από το περιβάλλον του ζεύγους Δασκαλάκη

Επίπονες είναι οι τελευταίες ώρες για τη Ρούλα Πισπιρίγκου , την προφυλακισμένη με την κατηγορία της δολοφονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Ειδικότερα, εντός της εβδομάδος αναμένεται να καταθέσουν οι ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα και η Αγγελική Τσιόλα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Από τις εν λόγω καταθέσεις υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, καθώς είτε αναμένεται να προκύψουν κι άλλες κατηγορίες εις βάρος της είτε να αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις και να κλείσει ο φάκελος των θανάτων των δύο παιδιών.

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος λόγος αφορά την Ρούλα Πισπιρίγκου που ξεκίνησε να προαυλίζεται τις τελευταίες ημέρες στον Κορυδαλλό, ενώ δέχεται το μένος από τις υπόλοιπες έγκλειστες στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπως αναφέρει μαρτυρία μίας πρώην κρατούμενης. Η ίδια ευελπιστεί σε αποφυλάκισή της τον Ιούνιο, κάτι που βέβαια κρίνεται προς ώρας δύσκολο.

Εντός της εβδομάδας οι καταθέσεις των ιατροδικαστών

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι καταθέσεις ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας η Χριστίνα Τσάκωνα και η Αγγελική Τσιόλα των δύο ιατροδικαστών που επικύρωσαν τις αιτίες θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα, η Μαλένα έφυγε από τη ζωή στις 13 Απριλίου του 2019 από ηπατική ανεπάρκεια, ενώ κατά την πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Πάτρας κ. Τσιόλα, μια σπανιότατη νόσος, αυτή της αγενεσίας φλεβοκόμβου, ήταν υπεύθυνη για τον αιφνίδιο θάνατο, τον Μάρτιο του 2021, του βρέφους της οικογένειας, ενώ στην αιτία θανάτου είχε προστεθεί και το πνευμονικό οίδημα.

Υπό έντονη αμφισβήτηση τέθηκαν και τα δύο πορίσματα μετά το θάνατο του τρίτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη, ενώ για την ιατροδικαστική έκθεση που αφορούσε στη Μαλένα είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο ζεύγος Δασκαλάκη η παιδοογκολόγος που παρακολουθούσε το κορίτσι, λέγοντας πως το παιδί αυτό αποκλείεται να είχε ηπατική ανεπάρκεια. Τότε, είχε κατατεθεί από τους γονείς μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο πριν από δύο μόλις μήνες, καθώς δεν είχαν διαπιστωθεί ιατρικά λάθη.

Έρχονται ποινικές διώξεις

Από τις αρχές Απριλίου υπάρχει εντολή για ατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας με τους φακέλους των αντίστοιχων δικογραφιών να περνούν στα χέρια δύο εισαγγελέων, υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Οι κορυφαίοι πραγματογνώμονες της χώρας, Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς ανέλαβαν τους ελέγχους των ιατροδικαστικών φακέλων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του pelop, μετά τις καταθέσεις Τσάκωνα-Τσιόλα είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν νέες διώξεις, κακουργηματικού αλλά πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ατόμων από το περιβάλλον του ζεύγους Δασκαλάκη.

«Συμπληρωματικές διώξεις για την Ρούλα Πισπιρίγκου για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της Τζωρτζίνας, ανθρωποκτονία κατά Μαλένας, ανθρωποκτονία κατά Ίριδας. Τρεις διώξεις σε συγγενικά πρόσωπα για αμέλεια και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Αυτές οι διώξεις μπορεί να έχουν και πλημμεληματικό χαρακτήρα, άρα δεν θα υπάρχει σύλληψη, αλλά και κακουργηματικό χαρακτήρα που εκεί θα υπάρξουν συλλήψεις. Άρα μιλάμε για 6 νέες διώξεις, τρεις συμπληρωματικές και τρεις καινούριες», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας.

«Χαμός» στον Κορυδαλλό

Μιλώντας σε δημοσιογράφο της εκπομπής «Το Πρωινό», μία πρώην κρατούμενη των φυλακών που έμενε στην ίδια πτέρυγα με την Πισπιρίγκου, ανέφερε πως οι δύο τους δεν είχαν επικοινωνία ωστόσο σε ελάχιστες συναναστροφές που είχε μαζί της, έκανε κάποια ενδιαφέροντα σχόλια.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η Πισπιρίγκου όσα σχόλια και να ακούει για τα παιδιά της δεν αντιδράει και η μόνη φορά που είχε έντονη αντίδραση χτυπώντας τα παντζούρια του θαλάμου είναι όταν άκουσε μια κρατούμενη να της φωνάζει κάτι που αφορούσε τον Μάνο.

Και εξήγησε πώς επειδή όλες γνώριζαν την εμμονή της με τον Μάνο, της φώναζαν συνεχώς για να αντιδράσει «Μάνο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ». «Τις φορές που την είδα φαινόταν ψύχραιμη και ανέκφραστη, σαν να μην αντιλαμβανόταν για τι κατηγορείται και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι απαξιωτική με τα υπόλοιπες κρατούμενες, αλλά υπερβολικά ευγενική με τους υπαλλήλους, επειδή θέλει να έχει την εύνοιά τους», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Οι κρατούμενες την αντιμετωπίζουν με θυμό και οργή, καθώς εκτός από το ότι η πλειοψηφία είναι μητέρες, βάσει μητρικού ενστίκτου, δημιουργεί απέχθεια για ό,τι έχει κάνει. Επίσης είναι οργισμένες και για τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει στην φυλακή».

O διάλογος με την κρατούμενη

Η συγκρατούμενη της 33χρονης, μιλώντας στο Live News περιγράφει τόσο τα λόγια που αντάλλαξαν όσο και ορισμένες άγνωστες πτυχές από την κράτηση της 33χρονης. «Επειδή έκανα δήλωσα εγώ έναρξη απεργίας πείνας από τον Κορυδαλλό με βάλανε σε κελί απομόνωσης, το οποίο ήταν δίπλα στο κελί της Πισπιρίγκου, η οποία έμαθε για την απεργία πείνας μου και μου μίλησε. Μου είπε: «να προσπαθήσεις να μην πάθεις κακό στην υγεία σου και στη ζωή σου, επειδή σε χρειάζεται η κόρη σου. Εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να σώσω τα παιδιά μου».

Η συγκρατούμενη της 33χρονης βρέθηκε στη φυλακή επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της, σε μια υπόθεση που είχε συζητηθεί. «Αυτή είπε ότι «κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση σου αν ζούσαν τα παιδιά μου. Θα έκανα το παν, θα αυτοθυσιαζόμουν». Εγώ της είπα: μακάρι να είναι αληθινά αυτά που ακούω από σένα, γιατί θα ήθελα να μην έχεις εσύ σχέση με όσα σε κατηγορούν”».

Oι ελπίδες για αποφυλάκιση

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», μέσα από τις εξελισσόμενες έρευνες των Αρχών – οι δικηγόροι της, Όθωνας Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζάρδας ετοιμάζονται να καταθέσουν – το προαναγγελθέν από διμήνου – αίτημα αποφυλάκισής της, στις αρχές Ιουνίου.

Αν και η γενικότερη δημόσια εκτίμηση του νομικού κόσμου είναι ότι το αίτημα αυτό δεν θα ‘χει αίσιο αποτέλεσμα, εντούτοις η υπεράσπιση της κατηγορουμένης και η ίδια ελπίζει.