Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού κατέληξε, ύστερα από συνεδρίαση, πως δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμό ως προς την ευλογιά των πιθήκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υφίσταται -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- ειδικό εμβόλιο έναντι του εν λόγω ιού, αλλά το ήδη υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία.

Έτσι λοιπόν, αν χρειαστεί, θα εμβολιαστούν μ’ αυτό οι πολύ στενές επαφές του κρούσματος, καθώς και το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τον ασθενή.

Προληπτικά θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί που εργάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια.
Στενές επαφές νοούνται οι:
  • σεξουαλικοί σύντροφοι
  • συγκάτοικοι στο ίδιο περιβάλλον
  • κοινή χρήση ρουχισμού – αντικειμένων
  • συνεπιβάτες σε αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο
Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση. Το εμβόλιο χορηγείται υποδόρια, σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Μέσα σε 17 μέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 131 ενώ εξετάζονται ακόμη 106 ύποπτες περιπτώσεις. Ασυνήθιστο αλλά περιορίσιμο χαρακτήρισε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αυτό το πρωτοφανές ξέσπασμα του ιού.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων, οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων όπως έγινε και με τον κοροναϊό.

Δείτε το σχετικό βίντεο