«Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των λυμάτων λήφθηκαν ως σημείο αναφοράς, δεδομένου ότι είναι η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την κατάσταση επικράτησης του ιού. Οι προκύπτουσες προβλέψεις του μοντέλου ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν απαραίτητα, ειδικά εάν άλλοι σημαντικοί παράγοντες μετατοπιστούν απροσδόκητα στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, εάν είναι σωστό το μοντέλο, είναι πιθανό η παραλλαγή Όμικρον να μειωθεί και να εξαφανιστεί τους επόμενους δύο μήνες, ωστόσο η παραλλαγή Δέλτα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα και να παρουσιάζει έναν απαρατήρητο κίνδυνο. Σε μια περίπτωση, όπου η νοσηρότητα θα μειωθεί γρήγορα μετά την εξαφάνιση της Όμικρον, οι δημόσιοι περιορισμοί ενδέχεται να καταργηθούν και να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ή στην άνοδο μιας νέας παραλλαγής».

Η ως άνω, ανησυχητική, αλλά λίαν αμφιλεγόμενη προειδοποίηση, σχετικά με την εκ νέου επιδημική ανάδυση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κοροναϊού, προέρχεται από τα συμπεράσματα της μελέτης μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion (BGU) του Negev στο Ισραήλ, η οποία δημιούργησε ένα δικό της μαθηματικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην επιδημιολογία των αστικών λυμάτων. Η μελέτη προδημοσιεύθηκε στις 3 Μαϊου στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Science of the Total Environment”.

Τι μας λέει η ομάδα των ειδικών επιστημόνων από το Ισραήλ; Υποστηρίζει στα συμπεράσματα της μελέτης της ότι η παραλλαγή Δέλτα του SARS – COV 2, η οποία «παραγκωνίστηκε» τους τελευταίους μήνες, διεθνώς και στη χώρα μας, από τη νεότερη παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της, Όμικρον 2, Όμικρον 4 και Όμικρον 5, κυρίως, ενδέχεται να μας απασχολήσει εκ νέου. Με δεδομένη, μάλιστα, την μεγαλύτερη νοσηρότητα της, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, αλλά και τη μείωση της έντασης της εμβολιαστικής εκστρατείας, οι ερευνητές από το Ισραήλ ισχυρίζονται ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν αποκλείεται να προκαλέσει ένα νέο επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού, ακόμη και μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Πόσο πιθανόν, όμως, μπορεί να είναι ένα τέτοιο, ανησυχητικό “σενάριο” για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας του νέου κοροναϊού; Μπορεί μία προηγούμενη και πολύ χαμηλότερης μεταδοτικότητας μετάλλαξη του SARS – COV 2, δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα, να αναδυθεί και να επικρατήσει εκ νέου, και μάλιστα αυτή τη φορά έναντι των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων Όμικρον, Όμικρον 2, Όμικρον 4 και Όμικρον 5;

Αντιρρήσεις

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, εμφανίζεται δύσπιστος για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων της εν λόγω μελέτης, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει στο parapolitika.gr:

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα μία υποεπιτήρηση, καθώς έχουν μειωθεί πολύ τα τεστ, τα οποία διενεργούνται στη χώρα μας. Όμως, το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της χώρα μας, καθώς και το γεγονός ότι η γνώση μας για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον είναι στέρεη, μας επιτρέπουν να πούμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα για να επανέλθουμε στην εκ νέου ανάδυση προηγούμενων στελεχών. Βεβαίως, υπάρχει το σοβαρό θέμα της Αφρικής, χωρών οι οποίες δεν έχουν καθόλου ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, όπου είναι πιθανόν να κυκλοφορούν και άλλα στελέχη, πέραν της Όμικρον. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κλείσει αυτή τη σελίδα…».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρης Παρασκευής, σημειώνει επίσης στο parapolitika.gr:

«Οι εκτιμήσεις ότι το στέλεχος Δέλτα μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα έχουν βασιστεί σε χρονική περίοδο που η παραλλαγή Δέλτα υπήρχε παράλληλα με την Όμικρον, αλλά αυτή η συνθήκη έπαψε να ισχύει αμέσως μετά το διάστημα του Δεκεμβρίου 2021. Παράλληλα, από τη διεθνή εμπειρία αλλά και τα δεδομένα που αφορούν την κυκλοφορία και τη δυναμική των παραλλαγών του ιού, δεν υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που η Δέλτα να συνυπάρχει με την Όμικρον, μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στελέχη Όμικρον. Δεδομένης της πολύ μεγαλύτερης μολυσματικότητας της Όμικρον, σε σχέση με τη Δέλτα, είναι σχεδόν απίθανο να παρατηρηθεί συνύπαρξη της τελευταίας σε μεγάλα ποσοστά ή να κυριαρχήσει η Δέλτα σε σχέση με την Όμικρον».