«Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται από τρωκτικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως οι μεταλλάξεις του συγκεκριμένου ιού είναι πιο αργές.

Παράλληλα ο καθηγητής σημείωσε πως στην Αφρική η μετάδοση γίνεται από επαφή τρωκτικού με άνθρωπο και είναι περιορισμένη η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μεταδοτικότητα είναι μικρή και εξετάζεται πως έφτασε στην Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Παναγιωτόπουλο στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την «ευλογιά των πιθήκων», ο καθηγητής της Δημόσιας Υγείας διευκρίνισε: «Καταρχήν το όνομα ''ευλογία των πιθήκων'' είναι λίγο παραπλανητικό και το λέω γιατί καμιά φορά το όνομα μετράει και πάει το μυαλό μας σε κάτι ιδιαιτέρως εξωτικό κτλ. Στην πραγματικότητα ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τρωκτικά, αυτό είναι η κυρία πηγή του ίου, σε ανθρώπους στο πλαίσιο των συνθηκών της Αφρικής. Αυτό το ξέρουμε από δεκαετίες, δεν είναι ένας καινούργιος ιός».

«Είναι ένας ιός μεγάλος, το υλικό του είναι DNA κι όχι RNA που είναι του covid, αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη πρακτική συνέπεια ότι οι μεταλλάξεις που γίνονται είναι πολύ πιο αργές. Πολύ πιο δύσκολα υφίσταται μετάλλαξη. Άρα το πιθανότερο είναι, όπως λέει κι ο ΠΟΥ ότι δεν έχει γίνει κάποια μετάλλαξη του ιού άρα δε βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκπληξη αντίθετα από τον κορωνοϊο και τον covid», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Από που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών στην Αφρική. Η μετάδοση, στην Αφρική πάντα μιλάμε, γίνεται κυρίως από την επαφή τρωκτικών με ανθρώπους. Περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για λόγους που μένει ακόμα να εξηγηθούν αλλά αυτός είναι ο πυρήνας κατά τη γνώμη μου, έχουμε αυτή τα τελευταία χρόνια αυτή την αύξηση στην Αφρική. Πιθανώς συνδέεται όπως λέει και το ECDC με την καταστροφή των δασών, την αποψίλωση των δασών που σημαίνει ότι τα τρωκτικά βρίσκουν καταφύγιο πιο κοντά στον άνθρωπο. Έχει να κάνει με τις γενικότερες εξελίξεις στον πλανήτη μας. Είμαστε στο ''ενδεχομένως'' φυσικά αλλά επειδή έχουμε δει πολλά νοσήματα νέα να έχουν αυτό το μοτίβο μετάδοσης ακούγεται λογικό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αύξηση περιστατικών στην Αφρική σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων να έρθει και στην Ευρώπη. Αυτό έγινε. Ο ιός δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα, είναι μικρή η μεταδοτικότητα του. Χρειάζεται στενή επαφή διαρκείας. Όχι μόνο σεξουαλική επαφή, το κύριο σύμπτωμα είναι εξάνθημα, σπυράκια εν ολίγοις τα οποία έχουν μια πορεία, βγαίνει σαν μια κηλίδα, φουσκώνει μετά, αργότερα είναι σαν να έχει πύον και μετά πέφτει και ξεραίνεται... Μεταδίδεται δηλαδή πολύ πιο δύσκολα από το covid», επισήμανε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς αν είναι κάποια ασθένεια σεξουαλικά μεταδιδόμενη που αφορά συγκεκριμένες επιλογές, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η σεξουαλική επαφή ενέχει όμως μια πολύ στενή σωματική επαφή. Προς το παρόν τα πρώτα περιστατικά έχουνε βρεθεί σε κοινότητες ανδρών που έχουνε σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Αυτό είναι επίσης ένα γεγονός αλλά δεν πρέπει να το υπερτονίσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι μάλλον συγκυριακό».

«Δεν μιλάμε για πανδημία, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και νομίζω πρέπει να είναι σε τελείως άλλο πλαίσιο συζήτησης απ’ ότι ο covid», εξήγησε ο καθηγητής.

Για το εμβόλιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Εμβόλιο υπάρχει. Υπάρχει εμβόλιο κατά της ευλογιάς το οποίο έχει αποτελεσματικότητα και κατά της ''ευλογιάς των πιθήκων''».

ΔΗΜ: Θα ήταν καλό να το κάνουμε αυτό το εμβόλιο;

«Όχι με τίποτα, χρειάζεται όμως ίσως για πολύ ειδικές περιπτώσεις. Έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να δοθεί και μετά την έκθεση», διαμήνυσε κλείνοντας.