Ο «κόκκινος συναγερμός» ο οποίος κάλυψε την περίπτωση του 29χρονου Άγγλου ασθενή με ανεμοβλογιά, ο οποίος θεωρήθηκε αρχικώς ότι αποτελεί το πρώτο ύποπτο κρούσμα της «ευλογιάς των πιθήκων» στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να αεροδιακομισθεί με αεροσκάφος C – 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, και μάλιστα, μέσα σε ειδική κάψουλα, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο η κλινική εικόνα ενός ασθενή με ανεμοβλογιά να παρασύρει τους γιατρούς στην υποψία για εκδήλωση της «ευλογιάς των πιθήκων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί στο parapolitika.gr τις διαφορές μεταξύ της κλινικής εικόνας της «ευλογιάς των πιθήκων» και της κλινικής εικόνας της ανεμοβλογιάς, ενώ ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η ευλογιά των πιθήκων θα παραμείνει ενδημική στην Αφρική, καθώς μεταδίδεται δύσκολα.

Κύριε καθηγητά, μπορεί εύκολα ένας γιατρός, ένας παθολόγος ή γενικός γιατρός, να παρασυρθεί από την κλινική εικόνα ενός ασθενή με ανεμοβλογιά και, έτσι, να υποθέσει ότι ο ασθενής πάσχει ενδεχομένως από «ευλογιά των πιθήκων»;

Οι περισσότεροι γιατροί, αφ'ενός λόγω εξάλειψης της ευλογιάς από την 10ετία του 70 και αφ΄ετέρου λόγω του εμβολιασμού για ανεμοβλογιά από την 10ετία του 90, δεν έχουν δεί αυτά τα λοιμώδη νοσήματα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω προσωπικά από την εμπειρία μου για πολλές 10ετίες στα νοσοκομεία Παίδων,όπου έχω δεί χιλιάδες παιδιά με ανεμευλογιά και είχαμε χάσει παιδιά ιδιαίτερα κάτω των 12 μηνών.

Ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο ο 29χρονος Άγγλος ασθενής με ανεμοβλογιά, όπως αποδείχθηκε τελικά, θεωρήθηκε αρχικώς, από τους γιατρούς στην Κεφαλονιά, ότι πάσχει από «ευλογιά των πιθήκων»;

Ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε παίρνοντας ένα καλό ιστορικό και κάνοντας μια προσεκτική κλινική εξέταση να έχει οδηγηθεί σε ποσοστό 80-90% από την αρχή στην διάγνωση της ανεμευλογιάς. Βεβαίως η διάγνωση α επιβεβαιωθεί με PCR, καλλιέργεια και ειδικά αντισώματα.

Με ποιον τρόπο ένας ασθενής, ο οποίος εμφανίζει αίφνης ένα άγνωστο, φυσικά, στον ίδιον εκτεταμένο εξάνθημα, έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εάν πρέπει να ανησυχήσει για το ενδεχόμενο να πάσχει από «ευλογιά των πιθήκων»;

Από το ιστορικό θα μας πληροφορήσουν ότι η ευλογιά έχει αρχίσει με υψηλό πυρετό (πάνω από 39ο), πόνο κορμό, πλάτη και άκρα, έμετοι, κακουχία. Διάρκεια αυτών 3-5 ημέρες. Μετά εμφανίζεται το εξάνθημα. Στην ανεμοβλογιά η δεν έχει πυρετό ή είναι ήπιος(38ο) για 1 ημέρα. Στη συνέχεια εμφανίζεται εξάνθημα.

Από την κλινική εξέταση θα βρούμε: Στην ευλογιά λεμφαδενίτιδα. Ανοίγοντας το στόμα θα δούμε εξάνθημα στο βλεννογόνο του στόματος και στο φάρυγγα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ευαισθητοποιήσει και τους λαρυγγολόγους να μπορούν να διαγνώσουν ευλογιά, σε περίπτωση βιολογικού πολέμου.

Το εξάνθημα εντοπίζεται στο πρόσωπο , τα χέρια και πόδια. Το εξάνθημα είναι φυσαλίδες με υγρό για 9 ημέρες και μετά σπάζουν και γίνονται φλύκταινες .(ομοιόμορφο στον ίδιο χρόνο). Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στοιχεία του εξανθήματος είναι σταθερά στο χρόνο, δηλαδή η όλο φυσαλίδες η όλο φλύκταινες.

Τέλος, Το άτομο έχει πόνους στους μύς και όχι κνησμό(φαγούρα). Στην ανεμεβλογιά αντίθετα δεν έχουμε εξάνθημα στο στόμα και τον φάρυγγα, αλλά έχουμε εξάνθημα μέσα στο τριχωτό της κεφαλής. Προκαλεί έντονο κνησμό. Κάθε μέρα αλλάζει το εξάνθημα . Στην αρχή πιάνει πρόσωπο , θώρακα και πλάτη και το χαρακτηριστικό του είναι ότι κάθε μερα έχουμε όλες τις μορφές του εξανθήματος (bλατίδες-φυσαλίδες και φλύκταινες),(διαφορετικές μορφές εξανθήματος στον ίδιο χρόνο) ενώ δεν υπάρχει αυτό στην ευλογιά που είναι η φυσαλίδες η φλύκταινες μετά την 9η ημέρα. Σπάνια εντοπίζεται χέρια καί πόδια.

Κύριε καθηγητά, γενικότερα, θεωρείτε ότι η εκτεταμένη καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων «ευλογιάς των πιθήκων» εκτός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, ενδέχεται να οδηγήσει σε τοπικές επιδημίες στην Ευρώπη ή αλλού; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη γνώμη σας;

Πιστεύω ότι θα παραμείνει ενδημική και δύσκολα μεταδίδεται. Θα πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και όλα θα ξεπεραστούν.