«Ηρεμία, ψυχραιμία την ευλογιά των πιθήκων την ξέρουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια».  Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Κακά κορίτσια» με τις δημοσιογράφους Μαρία Λεμονιά και Ελένα Καραμίχαλου, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη.

«Δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός και δεν είναι θανατηφόρο. Ξέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ακόμη.

«Όχι δεν είπε κανένας κάτι τέτοιο. Ο κορονοϊός είναι εδώ , είναι σε ύφεση, είμαστε σε εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ερωτηθείσα, αν ο κορονοϊός είναι στο τελείωμα του.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, η κα Παγώνη τόνισε:

Με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων: «Ηρεμία, ψυχραιμία την ευλογιά των πιθήκων την ξέρουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εντοπισμένη ήταν στο Κονγκό, στις περιοχές αυτές της Αφρικής και είναι ενδημική νόσος. Είναι μια ιογενής λοίμωξη γνωστή στον ιατρικό χώρο που τα συμπτώματα είναι πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, κακουχία και βέβαια υπάρχει και μια διόγκωση λεμφαδένων και επιπλέον αυτό το εξάνθημα με τις φυσαλίδες που το ξέρουμε από την ανεμοβλογιά που έχει υγρό μέσα και άμα σπάσουν εκεί είναι να μην έρθεις σε επαφή με αυτό το υγρό. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι ιδιαίτερο γιατί όλα τα περιστατικά τα περίπου 100 στο εξωτερικό που έχουν νοσήσει όλα αυτά τα περιστατικά χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία στις 4 εβδομάδες επανήλθαν και η νόσος ήταν σε αποδρομή και οι άνθρωποι αυτοί επανήλθαν κανονικά».

«Δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός και δεν είναι θανατηφόρο. Ξέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ακόμη.

Ερωτηθείσα για την επαναφορά των μασκών από Σεπτέμβριο, είπε: «Είπαμε ότι το Σεπτέμβριο θα δούμε πως είναι οι δείκτες του κορονοϊού, των κρουσμάτων, των διασωλήνωμένων, των θανάτων κλπ, θα εκτιμήσουμε τη κατάσταση και μετά η επιτροπή των σοφών θα αποφανθεί και θα δώσει οδηγίες. Μην τρέχετε με 1.000, περιμένετε αφήστε να κάνουμε ωραίο καλοκαίρι».

Ερωτηθείσα αν ο κορονοϊός είναι στο τελείωμα του, δήλωσε: «Όχι δεν είπε κανένας κάτι τέτοιο. Ο κορονοϊός είναι εδώ , είναι σε ύφεση, είμαστε σε εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Θα προσέχουμε στα πανηγύρια που θα πάμε και στις διασκεδάσεις. Ξέρουμε μετά από 2,5 χρόνια δεν χρειαζόμαστε να μας πουν πότε θα βάλουμε μια μάσκα, άμα δούμε πολύ κόσμο ο ένας πάνω στον άλλο θα την βγάλουμε από την τσέπη μας και θα την φορέσουμε».

«Για να μπει σε αποδρομή ένας ιός και να γίνει ενδημική κατάσταση θέλει 3 με 4 χρόνια, πολλές φορές είναι και λιγότερο εξαρτάται από τις μεταλλάξεις του ιού και τη μεταδοτικότητά του. Δεν είναι όλοι ίδιοι οι ιοί. Δεν μπορείς να προβλέψεις τώρα για το Σεπτέμβρη, θα δούμε εκτιμώντας την κατάσταση πως θα είναι τα πράγματα απλώς εμείς θα προσέχουμε», κατέληξε η κα Παγώνη .