Η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι ασυνήθιστη. Συνήθως οι χώρες εντοπίζουν ένα ή δύο κρούσματα μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Το ερώτημα που προκαλεί ακόμα και την επιστροφή της μάσκας σε αρκετές χώρες είναι ένα. Τι επιταχύνει την εξάπλωση των κρουσμάτων μέσα σε μόλις μερικές ημέρες;

 «Αν κοιτάξετε το σύνολο επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων εκτός της Αφρικής μιλάμε για περίπου 200, τα μισά από τα οποία εντοπίζονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

 Μια διαφορετική εκδοχή γιατί έχουμε τώρα έξαρση αυτής της ασθένειας δίνει Αμερικανίδα επιδημιολόγος στο CNN.

 «Tο πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν έχουμε πλέον ανοσία στην ασθένεια της ευλογιάς καθώς η ιατρική κατόρθωσε να την εξαφανίσει ( με τα εμβόλια) και έτσι σταματήσαμε την ανοσοποίηση του πληθυσμού. Το εμβόλιο της ευλογιάς έχει αποσυρθεί και ως αποτέλεσμα – από τις αρχές του 70 – το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν εμβολιάζεται».

 Πηγή υπερμετάδοσης σάουνα στην Ισπανία

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα αλλά και ύποπτα κρούσματα εντοπίζονται στην Ισπανία. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα φαίνεται να συνδέονται με μια «εκδήλωση υπερμετάδοσης» σε μια σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη.

 Τρία κρούσματα στο Βέλγιο έχουν επίσης συνδεθεί με ένα «Φεστιβάλ Φετίχ» μεγάλης κλίμακας στην Αμβέρσα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

 Μέσα σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 100 και έχουν εξαπλωθεί σε 14 χώρες.

 Σήμερα ανακοίνωσαν το πρώτο τους κρούσμα Ελβετία, Αυστρία και Ισραήλ.

 Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι και παρατηρούν την εξέλιξη των κρουσμάτων.

 «Ξεκάθαρα πρόκειται για μια νέα μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Πρέπει να μάθουμε πολλά ακόμα και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες».

 Τα συμπτώματα ξεκινούν με πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στην πλάτη και αρχικά μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης.

 «Αυτό που δείχνει ότι είναι κάτι διαφορετικά είναι το πρήξιμο των λεμφαδένων κάτω από το πηγούνι και στην περιοχή του λαιμού. Και μετά τις 3 ημέρες εμφανίζονται εξανθήματα που αρχικά μοιάζουν με αυτά της ανεμοβλογιάς».

 Μέσα στην ημέρα και σύμφωνα με τους Financial Times o οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.