Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής αιματολογίας και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό.

Μεταξύ άλλων, τόνισε, στη συνέντευξή του εστίασε στην ευλογιά των πιθήκων όπου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αλλά και στη χώρα μας με το ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε το αν η ευλογιά των πιθήκων είναι νόσος η οποία αναπτύσσεται σε πληθυσμιακή ομάδα συγκεκριμένης σεξουαλικής επιλογής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων: Ανήκει στην ομάδα των ιών που προκαλούν την ευλογιά. Αυτό είχε περιγραφεί στο τέλος της δεκαετία του ‘50 σε πιθήκους από εκεί και το όνομα, από το 1970 έχει διαπιστωθεί σε ανθρώπους. Έχουν παρατηρηθεί μικρές επιδημίες στην Αφρική βασικά. Γενικά είναι μια νόσος η οποία θεωρούμε ότι μεταδίδεται με δύο τρόπους αφενός μεν με επαφή ατόμων που έχουν αυτά τα εξανθήματα, τις φουσκάλες όπως είχαμε παλιά στην ευλογιά που έχει εξαφανιστεί αλλά και στην ανεμοβλογιά που μοιάζει και επίσης αερογενώς, με σταγονίδια. Η διαφορά με τον κοροναϊό είναι ότι η μετάδοση με τα σταγονίδια είναι πιο περιορισμένη διότι τα σταγονίδια μέσα στα οποία περικλείεται ο ιός της ευλογιάς της συγκεκριμένης είναι πολύ μεγαλύτερα και δεν μπορούν να διανύσουν τη μεγάλη απόσταση που κάνουν στον κοροναϊό. Επομένως η μετάδοση μπορεί να γίνουν αερογενώς και με την επαφή, δεύτερο θέμα σημαντικό τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με την ανεμοβλογιά και είδαμε ότι το ύποπτο περιστατικό της Κεφαλονιάς μάλλον είναι ανεμοβλογιά. Και το τρίτο είναι ότι βεβαίως υπάρχει μια εγρήγορση όλων των παγκόσμιων και εθνικών αρχών για να υπάρχει μια αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση σε οτιδήποτε νέο μπορεί να προκύψει για να αποφύγουμε αυτό που πάθαμε με τον κορονοϊό αυτό βεβαίως δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια υπεραντίδραση.

Όσοι έχουμε εμβολιαστεί για την ανεμοβλογιά που έχουμε κάνει το εμβόλιο πριν από πολλά χρόνια επειδή επρόκειτο για ζωντανό ιό θεωρητικά η προστασία είναι για πάντα, αυτό αναμένουμε να δούμε αν αυτό θα ισχύσει και για τον συγκεκριμένο ιό. Σε αυτή τη φάση το μήνυμα είναι ναι υπάρχει ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν το έχουμε δει ακόμα στην Ελλάδα είναι πιθανόν να το δούμε, θέλει μια ψυχραιμία και μια αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση όπως έχει γίνει για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να δημιουργηθεί πανδημία σε επίπεδα ούτε καν που να πλησιάζουν αυτά που είδαμε με τον κοροναϊό.

Υπάρχουν συνδυασμοί φαρμάκων αντιϊκά τα οποία έχουν δοκιμαστεί και τα οποία φαίνεται ότι αποδίδουν. Το πόσο επικίνδυνη είναι μια ιογενής λοίμωξη εξαρτάται από το πόσα άτομα μπορεί να επηρεάσει και τι θνητότητα έχει το κάθε άτομο. Δηλαδή εδώ η θνητότητα αναφέρεται ότι μπορεί να είναι 10% το οποίο ακούγεται μεγάλο αλλά θα πρέπει να δούμε σε πόσα άτομα αυτό αναφέρεται.

Ερωτηθείς αν η ευλογιά των πιθήκων είναι νόσος η οποία αναπτύσσεται σε πληθυσμιακή ομάδα συγκεκριμένης σεξουαλικής επιλογής: Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία αποκλειστικά φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι κάτι καινούργιο υπάρχει από το 1970 στους ανθρώπους επομένως δεν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να μας δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα απλά επειδή υπάρχει αυξημένη ευαισθησία τα τελευταία δύο χρόνια με αυτό που συνέβη με τον κοροναϊό οι κεραίες των επιστημόνων και των αρχών επιδημιολογικής επιτήρησης είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητες και καλά κάνουν απλώς να κρατάμε μια ισορροπία.

Ακούστε τη συνέντευξή του