Στην εκπομπή «Το Σπίτι με το MEGA», ήταν η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Βαγγέλη Παπαθανασίου,  όπου και συναντήθηκε με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, με τον οποίο συνδεόταν με βαθιά φιλία...  «Η μουσική είναι ευλογημένο πράγμα, η μουσική είναι το σύμπαν».   Ήταν το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην εκπομπή «Σπίτι με το MEGA». Το Δεκέμβρη του 2021.  Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης είχε μιλήσει τότε για τον φίλο του Σταμάτη Σπανουδάκη με τον οποίο συνδεόταν με βαθιά φιλία.  «Είναι ένας από τους λόγους που θαυμάζω το Βαγγέλη τα ηχοχρώματα. Είναι ο Βαγγέλης…» είχε πει ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

 Από τους «δρόμους της Φωτιάς» που του χάρισαν το Όσκαρ, ο «Vangelis», όπως έγινε γνωστός στο εξωτερικό πέρασε στους δρόμους της αιωνιότητας.

 Ο Βαγγέλης Οδυσσέας Παπαθανασίου, όπως ήταν το πλήρες όνομά του ξεκίνησε να γράφει μουσική από τεσσάρων ετών. Στα έξι του έδωσε την πρώτη δημόσια παράσταση… χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση…

Αργότερα σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

 Ο Σταμάτης Σπανουδάκης σήμερα, λίγα 24 ώρα μετά την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου μίλησε αποκλειστικά στο MEGA για το «σπουδαίου» φίλο του.

 «O Bαγγέλης ήταν φίλος μου. O Bαγγέλης ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας που γνώρισα. O Bαγγέλης ήταν η διαρκής και γλυκιά επιρροή μου. O Bαγγέλης ήταν ερωτευμένος με μια Ελλάδα ιδεατή και παγκόσμια. O Bαγγέλης απέδειξε ότι Ελληνική μουσική δεν είναι συρτάκι και ρετσίνα. O Bαγγέλης είχε χιούμορ, καλοσύνη και πνευματική λεβεντιά» ανέφερε και πρόσθεσε:

 «O Bαγγέλης πληγώθηκε από τους ανθρώπους της χώρας που διεθνώς τιμούσε και αντιπροσώπευε. Μικρό το κακό. Tα αποθέματα της εμπνεύσεως και της αγάπης του δεν σταμάτησαν ποτέ. Bαγγέλη μου σε ευχαριστώ για όλα. Kαι σαν μουσικός αλλά και σαν Έλληνας, αντί χειροκροτήματος υποκλίνομαι. O Bαγγέλης είναι φίλος μου».

 O Γάλλος συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ αποχαιρέτησε τον Βαγγελη Παπαθανασιου με μια συγκινητική ανάρτηση σε προσωπικό τόνο στο twitter. «Αγαπητέ Vangellis. Όλοι θα θυμόμαστε για πάντα τη μοναδική σου πινελιά και τις συγκινητικές σου μελωδίες» έγραψε.

 Ως Αγγελιοφόρο μιας ανώτερης συμπαντικής αρμονίας περιέγραψε το Βαγγέλη Παπαθανασίου ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

 «Ως άνθρωπο τον έζησα, τον θαύμασα, τον αγάπησα. Μου χάρισε τη φιλία και τη “μέσα” ανώτερη ομορφιά του και τις μουσικές του για τις ταινίες μου αφιλοκερδώς. Πιστεύω πως το έργο του θα υπάρχει στους αιώνες και θα οδηγεί τους ανθρώπους προς το φωτεινό μέλλον που είναι η ταύτιση με το θείο. Αυτός έφυγε… εμείς να δούμε τώρα…» σημείωσε.

 To 1967 μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δημιούργησε τους «Afrodite’s child» το πιο πετυχημένο ελληνικό γκρουπ στο εξωτερικό.

 Συνθέτης των αστρικών αποστολών

Η NASA αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη με ένα βίντεο από την αποστολή στον Δία, γράφοντας στα λατινικά «Ad Astra Vangelis» δηλαδή «Στα αστέρια Βαγγέλη».

 Το καλοκαίρι του 2001, η Μυθωδία, η μουσική του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη ακούστηκε στο διάστημα. Στην αποστολή της NASA «2001 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ».

 Με μια λιτή ανάρτηση, εμπνευσμένη από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, ο ισχυρός άντρας της Tesla και του twitter, Έλον Μασκ αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

 «Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν» ανέφερε.

 Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε για το «μακρινό σύμπαν» που τόσο αγάπησε. Άφησε πίσω του όμως το στίγμα του, το σπουδαίο έργο του που θα μείνει για πάντα στη μνήμη της ανθρωπότητας.